Next Previous Contents

3. Οι νόμοι της Φυσικής εφαρμόζονται στο λογισμικό!

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα σας δείξουμε πώς η επιστήμη παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία διαφόρων αντικειμένων όπως το λογισμικό, το σύμπαν, τα άτομα, την ενέργεια ακόμα και εσάς τους ίδιους! Αυτό το κεφάλαιο θα σας δείξει επίσης γιατί η γνώση της επιστήμης είναι πολύ σημαντική ΠΡΙΝ να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα της. Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν ο,τιδήποτε - για παράδειγμα η PostgreSQL, ο χρόνος, η μάζα, η ενέργεια, οι πλανήτες, ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια, οι γαλαξίες, οι άνθρωποι κλπ... είναι αντικείμενα δημιουργήματα της επιστήμης. Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει επίσης πώς οι νόμοι της επιστήμης και η στατιστική ευνοούν τα συστήματα open-source code όπως η PostgreSQL και το Linux. Καθώς η ταχύτητα στο διαδίκτυο αυξάνεται καθημερινά, και το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο σταθερό, τα συστήματα open-source code γνωρίζουν γρήγορη ανάπτυξη. Και αν οι στατιστικοί κανόνες και οι νόμοι της φυσικής είναι σωστοί, τα συστήματα closed source-code θα αφανιστούν τελικά από τον πλανήτη.

Οι παράγραφοι που ακολουθούν παρακάτω θα σας δείξουν - "πόσο απέραντη είναι η επιστήμη, πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο και πώς επιδρά σε έργα λογισμικού όπως η PostgreSQL, το Linux".

Το να αναπτύξετε ένα project όπως η PostgreSQL, απαιτεί ενέργεια και χρόνο, άρα η PostgreSQL είναι προϊόν ενέργειας και χρόνου. Μια και η ενέργεια και ο χρόνος μπορούν να εξηγηθούν μόνο επιστημονικά, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της φυσικής και των έργων λογισμικού όπως η PostgreSQL, το Linux.

Οι επιστημονικοί νόμοι (Φυσική) εφαρμόζονται παντού, συνέχεια, σε ό,τι κάνετε ακόμη και στα έργα λογισμικού όπως συστήματα βάσεων δεδομένων. Η Φυσική εφαρμόζεται ακόμη και όταν μιλάτε (ηχητικά κύματα), περπατάτε (τριβή μεταξύ εδάφους και πέλματος), διαβάζετε ένα βιβλίο ή γράφετε λογισμικό. Πολλοί κλάδοι της επιστήμης όπως η φυσική, η χημεία κλπ. συγχωνεύονται σε μια ευρεία περιοχή, τα Μαθηματικά (επίσης γνωστά και σαν τη Βασίλισσα όλων των Επιστημών). Οτιδήποτε σε αυτό τον κόσμο έχει βαθιές ρίζες στα μαθηματικά, συμπεριλαμβανομένης της PostgreSQL. Η PostgreSQL χρησιμοποιεί τη 'Μοντέρνα Άλγεβρα' ,ένα πολύ μικρό παρακλάδι των μαθηματικών . Η 'Μοντέρνα Άλγεβρα' ασχολείται με τη 'Θεωρία Συνόλων', τη 'Σχεσιακή Άλγεβρα', επιστήμη των Groups, Rings, Collections, Sets, Unions, Intersections, Exclusions, Domains, Lists, κλπ...

Λογισμικό όπως η PostgreSQL υπάρχει σήμερα λόγω της ενέργειας και του χρόνου. Η ενέργεια είναι αυτή που δημιούργησε τον κόσμο, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πολλά άλλα πράγματα! Η μάζα και η ενέργεια είναι η ΙΔΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ! Το γεγονός ότι η μάζα και η ενέργεια είναι το ίδιο πράγμα ήταν άγνωστο στους ανθρώπους 100 χρόνια πριν!

Οι κυψέλες στον ανθρώπινο εγκέφαλο καταναλώνουν ενέργεια καθώς επεξεργάζονται (παράγουν λογισμικό) μετατρέποντας τη χημική ενέργεια σε θερμική ενέργεια. Ακόμη και τώρα που διαβάζετε αυτή την παράγραφο, οι κυψέλες στον εγκέφαλό σας καίνε βενζίνη και χρησιμοποιούν την ενέργεια. Γι' αυτό ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΩΡΑ! Η ενέργεια των νευρώνων (κυψέλες στον εγκέφαλο) μπορεί να μετρηθεί στα εργαστήρια. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά όργανα όπως οι "Ανιχνευτές Ψεμάτων" και άλλα ιατρικά όργανα που μπορούν να μετρήσουν την ενέργεια που καταναλώνει ο εγκέφαλος.

Όλα αυτά υπονοούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια θερμοδυναμική πηγή ενέργειας. Επειδή ο άνθρωπος είναι μια θερμοδυναμική πηγή ενέργειας, οι νόμοι της θερμοδυναμικής εφαρμόζονται στον εγκέφαλο και έτσι η θερμοδυναμική έχει έμμεσα αποτελέσματα σε λογισμικό όπως η PostgreSQL.

Όπως σε κάθε επιστήμη, είναι αδύνατο να χτίσετε οποιοδήποτε σύστημα ή θεωρία (συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος βάσεων δεδομένων) που να είναι 100 % τέλειο και χωρίς σφάλματα. Είναι σα να κυνηγάτε έναν ανεμοστρόβιλο , δε θα καταφέρουμε ΠΟΤΕ να φτιάξουμε το τέλειο σύστημα ή θεωρία. Λεπτομερείς μαθηματικές εξισώσεις/συζητήσεις για την απόδειξη της ύπαρξης ενός 'τέλειου συστήματος' είναι αδύνατο να γίνουν εδώ καθώς ξεπερνά το σκοπό αυτού του κειμένου.

Και μια τέτοια μαθηματική συζήτηση ασχολείται με τον άπειρο αριθμό διαστάσεων που υπάρχουν στη φύση. Δυστυχώς, οι άνθρωποι μπορούν να δουν ή να νιώσουν 4 διαστάσεις αλλά τα μαθηματικά μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα και άλλες διαστάσεις.

Άλλες διαστάσεις είναι 'άπειρα μικρότερες' από τα άτομα και τα ίδια τα άτομα είναι με τη σειρά τους πολύ μικρά και το ανθρώπινο μάτι δε μπορεί να τα ξεχωρίσει! Τα Μαθηματικά είναι πολύ ισχυρά μια και μπορούν να αναλύσουν και να εξηγήσουν τη γέννηση/ θάνατο όλης της υφηλίου. Ο κόσμος μας έχει σχεδόν μηδενικό μέγεθος αν τον κοιτάξετε από άλλο σύμπαν και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας δεν είναι ορατός (δεν υπάρχει) για τα άτομα που βρίσκονται σε άλλο σύμπαν. Και αντίστροφα! Θεωρητικά, μπορείτε να βγείτε από τον κόσμο μας και να ταξιδέψετε μεγάλες αποστάσεις (δισεκατομμύρια έτη φωτός) σε ελάχιστο χρόνο και να ξαναμπείτε στον κόσμο μας σε ένα διαφορετικό σημείο του χωροχρόνου! Η απόσταση μεταξύ του κόσμου μας και των άλλων κόσμων είναι πραγματικά μηδενικός!

Ακόμη και αν υπάρχει άπειρος αριθμός διαστάσεων, μπορούν όλες να προκύψουν/ δημιουργηθούν από ένα μικρό αριθμό ΚΥΡΙΩΝ διαστάσεων. Άπειρος αριθμός διαστάσεων μπορούν να συνδυαστούν και να καταλήξουν σε κύριες διαστάσεις. Οι κύριες διαστάσεις απλά απορροφούν τις άλλες διαστάσεις χωρίς αυτές να καταστρέφονται. Οι μαθηματικοί χρησιμοποιούν αυτές τις κύριες διαστάσεις για να κατανοήσουν τη γέννηση και το θάνατο του σύμπαντος. Ο κόσμος στον οποίο ζείτε σήμερα δημιουργήθηκε με το BIG BANG δισεκατομμύρια χρόνια πριν (σχεδόν 20 δισεκατομμύρια χρόνια πριν) το οποίο δημιουργήθηκε από αλληλεπιδράσεις ατομικών σωματιδίων άλλων διαστάσεων. Λίγο πριν το big bang υπήρχε ένα πολύ μικρό σημείο όπου το μήκος, το πλάτος και το ύψος ήταν ΜΗΔΕΝ (δηλαδή, ο κόσμος μας δεν υπήρχε εκεί!!) ενώ υπήρχε το υπόλοιπο σύμπαν και οι κύριες διαστάσεις. Εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπήρχαν άτομα, αστέρια, πλανήτες και γαλαξίες! Τα άτομα μέσα στο σώμα σας δεν υπήρχαν εκεί! Έχουν γίνει, λοιπόν, τόσα πολλά πράγματα ΠΡΙΝ να γεννηθείτε!

Το Big bang και επομένως και η γέννηση του κόσμου μας προκλήθηκε από λίγα άτομα κύριων διαστάσεων. ΚΑΠΟΙΟΣ (κάτι;) προκάλεσε τη συντριβή ελάχιστων πολύ μικρών ατόμων άλλων διαστάσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία του κόσμου μας, και γεννήθηκαν νέες διαστάσεις χρόνου, μήκους, πλάτους, ύψους ! Βλέπουμε το χέρι κάποιου σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν είναι και πολύ κατανοητή από τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν άλλο κόσμο στο εργαστήριο προσομοιώνοντας το γεγονός big bang (βρίσκεται υπό κατασκευή ένας τεράστιος επιταχυντής στην Ευρώπη, άλλη μια κατασκευή στο Ντάλας, η Αμερική σταμάτησε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό). Υπάρχουν άτομα άλλων διαστάσεων, όπως έχουμε κι εμείς άτομα στον δικό μας κόσμο. Θεωρητικά, μπορείτε να δημιουργήσετε/παράγετε άπειρο αριθμό κόσμων! Αυτή η διαδικασία είναι αντιστρεπτή, δηλαδή ο κόσμος μας μπορεί να συρρικνωθεί σε μερικά άτομα άλλων διαστάσεων! Είναι παρόμοιο με το να γεννηθήκατε από δύο μικροσκοπικές κυψέλες οι οποίες θα συγκρουστούν για να δημιουργήσουν μία μόνο κυψέλη. Αυτή η μόνη μικροσκοπική κυψελίδα διαιρέθηκε και πολλαπλασιάστηκε σε 6 τρισεκατομμύρια κυψελίδες μέχρι να γίνει ένας άνθρωπος ύψους 6 πόδια (δηλαδή εσείς!). Υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπου και σύμπαντος, το σύμπαν γεννιέται και αργότερα πεθαίνει όπως και οι άνθρωποι. Μια και είναι αδύνατη μια ΤΕΛΕΙΑ κατάσταση (όπως και η ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΗ ΤΕΛΕΙΑ κατάσταση), οι κόσμοι σαν τους δικούς μας γεννιούνται και πεθαίνουν αργότερα με μια κυκλική διαδικασία. ΑΛΛΑ δεν υπάρχει ΤΕΛΕΙΟΣ θάνατος, μόνο μετασχηματισμός επιτρέπεται από την επιστήμη! Ο κόσμος μας μεγαλώνει με ταχύτατο ρυθμό, δεν είναι στατικός, αντίθετα είναι πολύ δυναμικός. Αυτός ο κόσμος θα συνεχίσει να μεγαλώνει ώσπου να παρεμβληθεί κάτι που θα καταστρέψει τον κόσμο μας εφαρμόζοντας δυνάμεις με εξωτερικές διαστάσεις που θα απορροφήσουν και θα εξαφανίσουν τον κόσμο μας! Υπάρχουν δύο πιθανότητες - να απομακρυνθεί η μάζα από τον κόσμο μας μέσω των μαύρων τρυπών (αργή διαδικασία), ή να προστεθεί και άλλη μάζα στον κόσμο μας μέσω των άσπρων τρυπών (γρήγορη διαδικασία μεγάλης σύγκρουσης). Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια κόσμοι αλλά λίγοι είναι αυτοί που δημιουργήθηκαν από κύριες διαστάσεις. Δεν έχετε φτιαχτεί μόνο από άτομα αυτού του κόσμου αλλά και από άτομα άλλων διαστάσεων! Στις μαύρες τρύπες τα άτομα και τα σωματίδια του κόσμου μας μένουν εγκλωβισμένα και μετασχηματίζονται και μετατρέπονται τελείως σε σωματίδια άλλων διαστάσεων! Στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας ο χρόνος, το πλάτος και το ύψος είναι μηδέν! Και η μαύρη τρύπα είναι η πόρτα ΕΞΟΔΟΥ/ΕΙΣΟΔΟΥ πρός και από άλλους κόσμους. Πόρτες ΕΙΣΟΔΟΥ/ΕΞΟΔΟΥ προς άλλους κόσμους μπορούν να ανοίξουν παντού, ακόμη και μέσα στο σώμα σας! Μπορεί να υπάρχει άπειρος αριθμός χρωμάτων, γλωσσών υπολογιστή, σχεδίων τσιπ υπολογιστή και θεωρίες αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΕΛΕΙΟ χρώμα, γλώσσα υπολογιστή, σχέδιο ή σύστημα! Αυτό που μπορείτε να έχετε είναι μόνο ένα ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΟ χρώμα (εύρος κύματος), σύστημα, βάση δεδομένων ή θεωρία! Η φύση είναι όπως ένα Καλειδοσκόπιο.

Συνδυάζοντας την ενέργεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσω internet, είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΟ σύστημα (συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος βάσεων δεδομένων). Η ενέργεια του κάθε ανθρώπου ατομικά είναι ελάχιστη, αλλά διασυνδέοντας ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η συνολική ενέργεια θα είναι τεράστια για να δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο σύστημα. Οι άνθρωποι είναι όντα με περιορισμένη ενέργεια και αποθέματα, και πολύ συχνά σε αυτούς οφείλονται λάθη από απλά μέχρι και πολύ σοβαρά. Επειδή η τάση μας για λάθη ποικίλλει σε κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις ιδιαίτερες επιδεξιότητες, τη συγκεκριμένη εμπειρία που έχει ο καθένας και τις συγκυρίες της συγκεκριμένης στιγμής, η ανακάλυψη και η ελάττωση των λαθών λογισμικού (bugs) που δημιουργούνται από κάποιο άνθρωπο διευκολύνεται με τη συγκέντρωση πολλών έξυπνων ανθρώπων-μυαλών για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Περισσότερα άτομα συνεπάγεται περισσότερες ανθρωποώρες για κώδικα και την αντίστοιχη λειτουργία του.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ίντερνετ μπορεί να διασυνδέσει ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, όπου όλοι μαζί διαθέτουν πολύ ενέργεια και χρόνο. Με το συνδυασμό τους μπορούν να παραχθούν προϊόντα λογισμικού υψηλότερης ποιότητας σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με εμπορικές εταιρείες. Ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η IBM δε μπορούν να υπερισχύσουν και να αγνοήσουν τους νόμους της Φυσικής αλλά θα ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ τελικά σε αυτούς!

Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές βάσεις δεδομένων σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν μόνο στις προδιαγραφές ANSI/ISO SQL. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χαραμίζουν το χρόνο τους για να δημιουργήσουν τόσα πολλά ΠΑΡΟΜΟΙΑ/ΟΛΟΙΔΙΑ πακέτα λογισμικού ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι τομείς της επιστήμης που χρειάζονται προσοχή. Το συμπέρασμα είναι το εξής : εξαιτίας των νόμων της επιστήμης, τα 'ανοιχτά συστήματα πηγαίου κώδικα' όπως η PostgreSQL, το Linux θα είναι πάντα πολύ καλύτερα από τα 'κλειστά συστήματα πηγαίου κώδικα' και αυτό είναι δυνατό να αποδειχτεί και επιστημονικά.


Next Previous Contents