Next Previous Contents

8. Το Linux στην Ελλάδα

Οι ενεργοί Έλληνες χρήστες πρέπει να είναι πλέον πάνω από χίλιοι (Οκτ. 98) και έχουν σχηματίσει ένα δίκτυο μεταξύ τους, που περιλαμβάνει κόμβους FTP, news hosts με ομάδες συζητήσεων, IRC channels και προσωπικές σελίδες στο Internet. Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει κανείς να επισκεφτεί είναι τον κεντρικό ελληνικό κόμβο www.linux.gr και τις σελίδες του νομικά αναγνωρισμένου συλλόγου Hellug, στην διεύθυνση www.hellug.gr. Το -περίπου μηνιαίο- περιοδικό magaz είναι ενδεικτικό των επιτυχημένων ελληνικών προσπαθειών: magaz.hellug.gr.

8.1 Λίστες και ομάδες συζητήσεων (Newsgroups)

Η τακτική επικοινωνία Eλλήνων για το Linux γίνεται από την linux.greek.users, αρχικά φτιαγμένη με πρωτοβουλία του Γιάννη Ιωάννου, στον Αργέα (τότε argeas.argos.hol.gr, νυν argeas.hellug.gr) και τώρα τρέχει στο μηχάνημα του συλλόγου, Επειδή την λίστα την διαβάζουν πολλοί, που πιθανόν δεν έχουν ελληνικά, είναι καλή τακτική να χρησιμοποιούνται greeklish:

ayta edv, as poume, einai greeklish.
Υπάρχει και list-news gateway της linux.greek.users στην διεύθυνση: news://edessa.topo.auth.gr/local.linux.greek.users Το gateway χρησιμεύει για να συμμετέχει κανείς και να βλέπει τα θέματα χωρίς να χρειάζεται να γραφτεί. Ρίξτε μια ματιά, και επανέλθετε όταν έχετε απορίες. Υπάρχει και META FAQ στην διεύθυνση http://linux.forthnet.gr/~stsimb/linux/meta-faq.html.

Εκτός από την linux-greek-users, υπάρχει και η linux-howto (αποκλειστικά για όσους συντηρούν κείμενα του linux στα ελληνικά ή αναλαμβάνουν να εκτελέσουν κάποιες εργασίες) και η hellug (σχετικά με τον πανελλήνιο σύλλογο).

Η σελίδα με την λίστα των λιστών μας είναι στο http://lists.hellug.gr/,

8.2 IRC

IRC channel, χρήσιμο για άμεσες ερωτήσεις και συζητήσεις, είναι το #linux-gr. Η σελίδα του είναι http://www.co.umist.ac.uk/~vp/irc/ Αλήθεια είναι ότι το κανάλι είναι συχνά χωρίς πολυκοσμία, σε τέτοια περίπτωση προτιμήστε την linux-greek-users.

8.3 Fidonet

Στο Fidonet, υπάρχει η σχετική ομάδα συζήτησης "gr.unix", που συνήθως έχει και postings σχετικά με το Linux. Την ομάδα αυτή, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς, από τις BBS ελληνικού Fidonet (βλ. http://www.fidonet.gr) Προσοχή θέλει το ότι μερικές φορές συναντάμε 737 ελληνικά ή/και flames.

Και εδώ υπάρχει fido-news gateway: news://news.fidonet.gr/fido.gr.unix και news://edessa.topo.auth.gr/fido.gr.unix

8.4 Ομάδες Ελλήνων Χρηστών του Linux

Ο σύλλογος HELLUG είναι de facto ο πανελλήνιος σύλλογος των χρηστών του Linux. Ξεκίνησε στην Αθήνα από τον Κώστα Βλάσση με αυτές τις σελίδες στην compulink: http://www.compulink.gr/linux/.

Μη επίσημα αναγνωρισμένες ομάδες υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη (TheLUG) και την Πάτρα (PLUG). Οι ομάδες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη και ενδιαφερόμενους για το Linux.

Εάν ενδιαφέρεστε για την δημιουργία ενός LUG στην περιοχή σας, διαβάστε πρώτα αυτό: http://www.ntlug.org/archive/lug-howto/index.html.

HELLUG

Ο σύλλογος Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux HELLUG είναι ένας μη κερδοσκοπικός, νομικά αναγνωρισμένος σύλλογος από τον Νοέμβριο του 1998. Όσοι ασχολούνται με το Linux στην Ελλάδα, είναι καλό να είναι τουλάχιστον ενημερωμένοι για την ύπαρξή του. Ο σύλλογος ενθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης του Linux, και είναι πρόθυμος για συνεργασία με εταιρείες ή ιδιώτες για την προώθηση του Linux στην Ελλάδα και την ενημέρωση γύρω από αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.hellug.gr

PLUG

Στην Πάτρα, στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, εδρεύει το PLUG (Patras Linux Users Group). http://students.ceid.upatras.gr/~glavas/linux/

TheLUG

Στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει το TheLUG, που εδρεύει σε ...ταβέρνα. Δείτε στο http://hal.csd.auth.gr/thelug/

8.5 Εγώ πώς μπορώ να βοηθήσω

Κατ' αρχή ψάχνοντας και διαβάζοντας πρώτα και μετά ρωτώντας, γιατί κανείς δεν έχει καιρό για χάσιμο. Αφού βρείτε μια λύση που δεν είναι γνωστή, παρακαλούμε ενημερώστε και τους υπόλοιπους.

Οι πλέον σημαντικές εργασίες είναι:

Δείτε στο http://server.hellug.gr/LUGistics/el/pub/PRJ_main.php3 για αναλυτικότερες πληροφορίες. Εάν πιστεύετε ότι είστε σε θέση να συνεισφέρετε σε κάποιο από τα παραπάνω, παρακαλούμε κάντε το.

Είναι πολύ σημαντικό εάν βρείτε την λύση σε κάποιο πρόβλημα και δεν αναφέρεται στον κώδικα ή στην τεκμηρίωση (πχ σε αυτό το κείμενο), να ανατρέξετε στον αντίστοιχο συγγραφέα και να τον ενημερώσετε, ή να γράψετε ένα δικό σας άρθρο για το magaz ή ακόμα και HOWTO το οποίο θα πρέπει να μας στείλετε στο Hellug, για να μπει μαζί με τα άλλα ελληνικά κείμενα.

Εάν πρόκειται για αλλαγή σε κάποιο πρόγραμμα (πχ 8bit patch), απευθυνθείτε στον σχετικό προγραμματιστή, ή ετοιμάστε μία compiled έκδοση για τον ftp server του Hellug. Προσπαθείστε να κάνετε όσον το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη δουλειά και ακολουθείστε τα πρότυπα και μεθόδους που ακολουθούν όλοι οι άλλοι.

8.6 Internet Sites

WWW

FTP

Επίσημο πλέον FTP site για ότι αφορά Έλληνες και Ελληνικά στο Linux ftp://argeas.hellug.gr/pub/unix/linux/GREEK/

Για διανομές του Linux δείτε:

Κόμβοι της Αλλοδαπής :-)

8.7 Διανομές και CD

Το Linux επειδή είναι φτιαγμένο από πολλούς και χωρίς κεντρική οργάνωση, διαθέτει πολλές "διανομές" (distributions), κάθε μια με τα δικά της χαρακτηριστικά και όχι απαραίτητα καλύτερη σε όλα από τις υπόλοιπες:

Από τις διανομές αυτές προκύπτουν και τα αντίστοιχα CD:

8.8 Βιβλιοπωλεία και διανομείς των CD

Το Linux σε CD το βρίσκει κανείς στα εξής καταστήματα:

ΑΘΗΝΑ:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

ΠΑΤΡΑ:

Η παραπάνω λίστα ενδεχομένως δεν είναι πλήρης. Εάν γνωρίζετε κάποια στοιχεία που μου είναι άγνωστα ή ανακριβή, παρακαλώ ενημερώστε με.


Next Previous Contents