Next Previous Contents

5. Ερωτήσεις

5.1 Δεν βλέπω το /auto/floppy, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο προσάρτησης ψάχνω.

Εάν το automount έχει εγκατασταθεί σωστά, οποιοδήποτε σημείο προσάρτησης ψάχνετε θα είναι εκεί αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε, έστω και αν δεν το βλέπετε αν δεν χρησιμοποιείται. Εάν διαβάζετε τον κατάλογο αρχείων με ένα γραφικό εργαλείο, ίσως χρειαστεί να πληκτρολογήσετε εσείς το όνομα; τα περισσότερα προγράμματα θα προσπαθήσουν σε ότι τους δώσετε, και ο δίσκος θα προσαρτηθεί προτού το αντιληφθεί. Δυστυχώς η αδυναμία να επιλέξετε από τα διαθέσιμα αλλά αόρατα σημεία προσάρτησης είναι πιθανόν το μεγαλύτερο μειονέκτημα του autofs. Εάν πράγματι σας ενοχλεί, διορθώστε τα αρχεία ρυθμίσεων. (είναι αυτά που τελειώνουν σε .c εννοώντας "configuration")

Μία «λύση» που έχουν δοκιμάσει αρκετοί άλλοι είναι να δημιουργήσετε συμβολικούς δεσμούς (symbolic links) σε αυτό που το automount θα δημιουργήσει όταν προσαρτηθεί. Αυτό θα αποτρέψει το πρόγραμμα να παραπονεθεί ότι ένας κατάλογος αρχείων δεν υπάρχει (εάν το mount λειτουργεί), αλλά αδιάφορες προσπελάσεις καταλόγων θα προκαλέσουν την προσάρτηση του συστήματος αρχείων.

5.2 Πώς βλέπω τι είναι προσαρτημένο;

Με την εντολή df. Η mount χωρίς παραμέτρους θα κάνει το ίδιο, και επιπλέον θα εμφανίσει τις παραμέτρους με τις οποίες είναι προσαρτημένο κάτι.

5.3 Βάζω μία δισκέτα win95 ("vfat") και αναγνωρίστηκε μόνο ως απλή FAT δισκέτα.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα με το automount. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό, το "auto" fs δεν προσπαθεί μία προσάρτηση vfat προτού προσαρτήσει επιτυχώς ένα msdos σύστημα αρχείων. Το VFAT είναι τα μεγάλα ονόματα αρχείων των Win95 και WinNT γραμμένα σε ένα FAT/MSDOS σύστημα αρχείων.

Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της mount, αφού η mount είναι μόνο ένα περίβλημα γύρω από μία κλήση συστήματος που πρέπει να ορίσει τον τύπο του συστήματος αρχείων, είναι ακόμη ευθύνη του χρήστη να δώσει τον σωστό τύπο. Βάζοντας την mount να δοκιμάσει με την σειρά από μία λίστα με συστήματα αρχείων, αντί του τρέχοντος τρόπου, είναι υπό σκέψη. Μερικοί χρήστες δεν έχουν μεταγλωττίσει υποστήριξη για msdos στον πυρήνα. Αυτό το εμποδίζει να δοκιμαστεί πριν το vfat. Αυτό θα δουλέψει για τους περισσότερους χρήστες. Λίγοι πάντως θα χρειαστούν το σύστημα αρχείων msdos και μου προκαλεί αρκετή απογοήτευση να μην υπάρχει πρόχειρο το module όταν πραγματικά το χρειαστώ.

Είμαι σίγουρος ότι όποιος θέλει να μπει στην προσπάθεια να βρει τους συγγραφείς της mount, τα σχόλια σας θα είναι ευπρόσδεκτα. Αν δεν λοιπόν μεταγλωττίσετε υποστήριξη msdos στον πυρήνα, για τώρα αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσαρτήσετε vfat εκτός και αν εγκαταλείψετε την δυνατότητα της αυτόματης αναγνώρισης όλων των άλλων συστημάτων αρχείων. Ευτυχώς κάποια μέρα θα είναι ρυθμίσιμο. Εν τω μεταξύ, νοιώστε ελεύθεροι να δημιουργείτε πολλαπλά σημεία προσάρτησης με διαφορετικούς τύπους συστημάτων αρχείων.

5.4 Το σύστημα αρχείων /auto/grumblesmurf είναι προσαρτημένο και η kill -SIGUSR1 δεν το αποπροσαρτεί.

Χρησιμοποιείται από κάτι. Πιθανόν ούτε ο root δεν μπορεί να το αποπροσαρτήσει. Αν εσείς είστε αυτός που το προκάλεσε να προσαρτηθεί (δηλ. Δεν μπορεί κάποιος άλλος να το χρησιμοποιεί) ψάξτε για κάποιο κέλυφος (shell) που ίσως είναι σε αυτόν τον κατάλογο. Αν δεν υπάρχει, ψάξτε για κάτι άλλο (ιδιαιτέρως για κάτι που θα μπορούσε να έχει περάσει από αυτό τον κατάλογο όπως ένας φυλλομετρητής) που ίσως άφησε ένα κρυμμένο στίγμα. Αν εγκαταλείψατε το ψάξιμο, δοκιμάστε το πρόγραμμα fuser.

5.5 Τι συμβαίνει αν κάνω το / τον κατάλογο για την αυτόματη προσάρτηση;

Λοιπόν, εκτός από ένα στατιστικό δείγμα ενός μόνο ατόμου, κανένα από τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικό. Σας προειδοποίησα. Αν θέλετε το /grumblesmurf, τότε προτείνω ένα συμβολικό δεσμό. Είναι ασφαλέστερο.

5.6 Μπορώ να έχω δύο αρχεία αντιστοίχησης (map files) στον ίδιο κατάλογο;

Όχι από όσο ξέρω. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα map file, με συγκεκριμένες επιλογές για ξεχωριστές καταχωρήσεις.

5.7 Χρησιμοποιώ SuSE 6.0 και χρειάζομαι ---timeout αντί του --timeout

Χμ. Εντάξει, Το κρατάω ως σημείωση. Μία άλλη λύση στα προβλήματα "το timeout δεν δουλεύει" θα ήταν η προσθήκη της επιλογής -t time στο autofs script.

5.8 Πώς ορίζω τα δικαιώματα και την κατοχή (ownership) για το σύστημα αρχείων (π.χ. FAT)

Ελέγξτε τη σελίδα man της mount για μερικές από τις επιλογές, όπως ρυθμίζοντας τις uid=value ή umask=value επιλογές. Μία επιλογή η οποία φαίνεται να λείπει για τα συστήματα αρχείων FAT είναι η mode=value. Συγνώμη. Ελέγξτε το με ανθρώπους που κάνουν προσαρτήσεις.

5.9 Ποιον να ευχαριστήσω για το autofs?

Όχι εμένα. Δεν είχα καμία σχέση με αυτό. Εγώ μόνο ήθελα να τραβήξω καθενός την προσοχή στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει με το autofs, και πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθεί. Συγκρινόμενο με τους αυθεντικούς δράστες του AMD (πουλάνε ένα υπερτιμημένο Unix με προϊστορικές εκδόσεις δωρεάν εργαλείων), το autofs είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο και αυτοί που το υλοποιούν έχουν τα ειλικρινή μου ευχαριστώ. Τα πάντα είναι συγγραφικά δικαιώματα της Transmeta, γι αυτό συγνώμη που δεν μπορώ να δώσω κατάσταση ονομάτων, αλλά θα στοιχημάτιζα ότι ο Peter Anvin είναι υπεύθυνος για αρκετό κομμάτι του. Ο Peter επίσης είχε μία παρουσίαση του autofs στο linuxworldexpo στις 3 Μαρτίου 1999.

5.10 Που μπορώ να μάθω περισσότερα για την αυτόματη προσάρτηση;

Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κείμενο για το autofs στη διεύθυνση http://www.linuxhq.com/lg/issue24/nielsen.html. Δείτε ακόμη τα am-utils στη διεύθυνση http://www.cs.columbia.edu/~ezk/am-utils

(Ευχαριστώ για αυτά τα URL)


Next Previous Contents