Next Previous Contents

14. Εφαρμογές και Εργαλεία για την PostgreSQL

14.1 Γλώσσα 4ης γενιάς (4GL) PostgreSQL για εφαρμογές με web και βάση δεδομένων - Πλατφόρμα ανάπτυξης AppGEN

Το AppGEN μπορείτε να το κατεβάσετε από το

Το AppGEN είναι μια υψηλού επιπέδου, τέταρτης γενιάς γλώσσα και πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για την παραγωγή εφαρμογών βασισμένων στο World Wide Web (WWW). Αυτές οι εφαρμογές τυπικά χρησιμοποιούνται στο internet ή στο intranet ενός οργανισμού. Οι εφαρμογές του AppGEN υλοποιούνται ως C scripts που ακολουθούν τα πρότυπα του Common Gateway Interface (CGI), τα οποία υποστηρίζονται από τους περισσότερους Web Servers.

Για να χρησιμοποιήσετε το AppGEN θα χρειαστείτε τα ακόλουθα :-

Την PostgresSQL, σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων

Έναν web server που να υποστηρίζει CGI όπως ο HTTPD του NSCA

Έναν μεταγλωττιστή ansi C όπως ο GCC

Το AppGEN αποτελείται από τα ακόλουθα εκτελέσιμα για Unix (Linux) :-

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα, Andrew Whaley, στο

14.2 WWW Web interface για PostgresSQL - DBENGINE

Το dbengine είναι ένα plug 'n play Web interface για την PostgreSQL που δημιουργήθηκε από τον Ingo Ciechowski. Βρίσκεται στο :

Σχετικά με το DBENGINE : Το dbengine είναι ένα interface διασύνδεσης WWW και Postgres95 που παρέχει απλή πρόσβαση σε οποιαδήποτε βάση μέσα σε λίγα λεπτά.

Το PHP 3 δίνει μια γλώσσα που μοιάζει με την Perl στα κείμενά σας, αλλά όχι πραγματική Perl ενώ το AppGen και το wdb-p95 απαιτούν να δημιουργήσετε μερικά αρχεία ρυθμίσεων για κάθε μία από τις βάσεις σας -- μοιάζει σαν να πρέπει πρώτα απ' όλα να μάθετε κάποιο είδος νέας γλώσσας πριν να ξεκινήσετε.

Αντίθετα με τα άλλα εργαλεία, δεν απαιτείται να μάθετε ειδικό προγραμματισμό ή κάποια scripting language για να ξεκινήσετε να δουλεύετε με το dbengine. Δεν υπάρχει επίσης κάποιο αρχείο ρυθμίσεων για κάθε βάση, έτσι δε χρειάζεται να εξοικειωθείτε με μια νέα δομή. Παρόλαυτά - σε περίπτωση που θέλετε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά του dbengine θα ήταν καλή ιδέα να μάθετε τη γλώσσα Perl.

Ολο το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί μέσω απλών χειρισμών σε μια πρόσθετη βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς να οπτικοποιήσετε τα δεδομένα σας. Μπορείτε επίσης να ορίσετε virtual Fields τα οποία υπολογίζονται αμέσως πριν να εμφανιστούν στην οθόνη.

Άδεια Το dbengine είναι δωρεάν λογισμικό κάτω από τους ίδιους όρους όπως και η Perl. Διαβάστε την άδειά της αν δεν είστε σίγουροι για τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μια ελαστικότερη και πιο ήπια έκδοση από την GNU άδεια -- δεν επηρεάζει τη δουλειά σας αν θέλετε να "δανειστείτε" κάτι από το dbengine ή να συγκεντρώσετε κομμάτια από αυτό σαν μέρος ενός εμπορικού προϊόντος!

14.3 Apache Webserver Module για PostgreSQL - NeoSoft NeoWebScript

Ο Apache είναι ένας πολύ γνωστός Web Server. Ένα module διασύνδεσης PostgreSQL με τον Apache Webserver βρίσκεται στο -

Το NeoWebScript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που επιτρέπει και απλά και σύνθετα προγράμματα να ενσωματωθούν σε αρχεία HTML.

Όταν ζητείται μια σελίδα HTML που περιέχει ενσωματωμένο κώδικα NeoWebScript, ο webserver που υποστηρίζει NeoWebScript εκτελεί το(α) ενσωματωμένα script(s), και παράγει μια web σελίδα με περιεχόμενο κομμένο και ραμμένο στις προτιμήσεις του προγραμματιστή, η οποία δημιουργήθηκε με αυτό το πρόγραμμα.

Το NeoWebScript είναι ένας γρήγορος, ασφαλής, εύκολος τρόπος για να μάθετε ισχυρό, server-based προγραμματισμό στον κώδικα HTML των web σελίδων. Με το NeoWebScript, είναι εύκολο να φτιάξετε μετρητές (counters), φόρμες για email, γκράφιτι στις σελίδες, guest books και να κρατάτε στοιχεία για τους επισκέπτες, ακόμη και για έναν αρχάριο προγραμματιστή. Δείτε πόσο καλά το NeoWebScript κρατά τα δικά του σε σύγκριση με την PERL και το JavaScript.

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το NeoWebScript στον webserver σας, ο Webmaster σας πρέπει να διαβάσει το Sysop FAQ για να ξεκινήσει. Η "Θεωρία των Λειτουργιών" (Theory of Operations) θα εξηγήσει πώς δουλεύει το NeoWebScript, ενώ η εγκατάσταση θα σας καθοδηγήσει στα διάφορα στάδιά της. Η διαχείριση ασχολείται με θέματα ρύθμισης και εκτέλεσης του server, διάφοροι έλεγχοι επαληθεύουν τη σωστή λειτουργία των NeoWebScript σας και η αποσφαλμάτωση ασχολείται με τα προβλήματα του server.

Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη χρήση του NeoWebScript-2.2 για τον ISP σας, το intranet σας ή το extranet σας. Θα δείτε την πλήρη άδεια χρήσης, όταν εγγραφείτε για να το κατεβάσετε, αλλά η ουσία είναι πως θα θέλαμε 99 σπαρταριστά δολάρια αν θέλετε να το ενσωματώσετε στα δικά σας προϊόντα ή να το χρησιμοποιήσετε σε έναν server εμπορικών συνδιαλλαγών (π.χ. SSL).

Το NeoWebScript είναι ένα module για τον Apache webserver που σας επιτρέπει την ενσωμάτωση της γλώσσας προγραμματισμού Tcl/Tk στις ιστοσελίδες σας σαν ένα εργαλείο scripting. Επινοήθηκε από τον Karl Lehenbauer, τον Τεχνικό Διευθυντή της NeoSoft, και τεκμηριώθηκε, εμπλουτίστηκε και επεκτάθηκε από τους προγραμματιστές και τεχνικούς συγγραφείς της NeoSoft.

Ο Apache webserver είναι ο πλέον δημοφιλής webserver στον κόσμο, χρησιμοποιούμενος στο 68 % των sites που εξετάστηκαν.

Η Tcl/Tk είναι η πανίσχυρη, δωρεάν, ανεξάρτητη πλατφόρμας γλώσσα scripting, που αναπτύχθηκε από τον Δρ. John Ousterhout. Παραθέτουμε τα λόγια του

"Η Tcl/Tk επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού να κάνουν την δουλειά δέκα φορές ταχύτερα από ότι χρησιμοποιώντας εργαλειοθήκες (toolkits) βασισμένες σε C ή C++. Είναι επίσης μια τέλεια γλώσσα ενσωμάτωσης ήδη υπαρχόντων εφαρμογών που τις κάνει πιο γραφικές και τις εξοπλίζει με Internet-ικές δυνατότητες".

Ο Karl Lehenbauer, Ιδρυτής και Προϊστάμενος του Τεχνικού Τμήματος της NeoSoft, αποτελεί μέρος της ανάπτυξης της Tcl/Tk από τα πρώτα της στάδια. Μαζί με τον Mark Diehkans, δημιούργησαν την Extended Tcl, γνωστή επίσης και ως TclX ή NeoSoft Tcl, ένα ισχυρό σύνολο επεκτάσεων στη γλώσσα. Πολλές από τις βασικές εντολές της Tcl προέκυψαν από την Extended Tcl, και μετά εισήχθησαν από τον Dr. Ousterhout στο βασικό πυρήνα της γλώσσας.

NeoSoft Inc., 1770 St. James Place, Suite 500, Houston, TX 77056 USA

14.4 Οι HEITML επεκτάσεις της HTML στον server και μια γλώσσα 4ης γενιάς για την PostgreSQL

Το εργαλείο heitml είναι ένας άλλος τρόπος για να επικοινωνεί η postgres με το world wide web. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον

     Helmut Emmelmann H.E.I. Informationssyteme GmbH 
     Wimpfenerstrasse 23 Τηλ. 49-621-795141 
     68259 Mannheim Germany Φαξ. 49-621-795161 

Το heitml είναι επεκτάσεις της HTML στην πλευρά του server και ταυτόχρονα γλώσσα 4ης γενιάς. Μπορείτε να γράψετε εφαρμογές για το web σε στυλ HTML χρησιμοποιώντας HTML-οειδή tags.

Το heitml (προφέρετε "Χαϊ"-ΤιΕμΕλ) είναι επέκταση του HTML και μια πλήρως εξοπλισμένη γλώσσα 4ης γενιάς που επιτρέπει σε εφαρμογές Web να αλληλεπιδρούν με δεδομένα που φυλάσσονται σε SQL βάσεις, χωρίς να καταφεύγουν σε περίπλοκα CGI scripts.

Το heitml επεκτείνει το HTML στην πλευρά του server, μετατρέποντας δυναμικά αρχεία ".hei" σε HTML και είναι λοιπόν συμβατό με κάθε web browser. Χρησιμοποιεί την γνώριμη, εύχρηστη σύνταξη HTML και παρέχει πλούτο προκατασκευασμένων Tags και Βιβλιοθηκών για να λύσουν θέματα που μέχρι τώρα χρειάζονταν CGI. Όπως και το XML, το heitml παρέχει tags ορισμένα από τον χρήστη. Με το heitml τα ορισμένα από τον χρήστη tags μετατρέπονται σε HTML και στέλνονται στον browser.

Το heitml στοχεύει και στους σχεδιαστές HTML και στους επαγγελματίες προγραμματιστές. Οι σχεδιαστές HTML μπορούν να χρησιμοποιούν heitml Tags για να χτιστούν δυναμικές σελίδες web, να προσπελαύνουν SQL βάσεις, ή να δημιουργούν σύνθετες εφαρμογές web. Μετρητές, βάσεις με στοιχεία καταχώρησης, φόρμες αναζήτησης, φόρμες email , ιεραρχικά μενού, όλα μπορούν να κατασκευαστούν απλά χρησιμοποιώντας προκαθορισμένα HTML-οειδή Tags που βρίσκονται στις διάφορες Βιβλιοθήκες.

Για τους προγραμματιστές, το heitml ενσωματώνει μια πλήρη γλώσσα 4ης γενιάς σε HTML

     (π.χ. <if>, <while>, και <let> Tags), 
συν ισχυρές δυνατότητες υπολογισμού εκφράσεων με ακεραίους, πραγματικούς, δυαδικούς, αλφαριθμητικούς, tuples τελεστές. Τα Tuples αντιμετωπίζονται όπως στις μοντέρνες αντικειμενοστραφείς γλώσσες και φυλάσσονται σε μεταβλητές σωρών (heap variable). Οι μεταβλητές της heitml, συμπεριλαμβανομένων και όλων των σύνθετων δομών δεδομένων, φυλάσσονται στο σωρό διατηρώντας τις αρχικές τους τιμές μεταξύ των σελίδων χρησιμοποιώντας το Session Mode. Είναι δυνατόν να ορίσετε τα δικά σας tags ή tags του περιβάλλοντος και ακόμα και να επανορίσετε τα HTML-tags.

Το heitml κάνει δυνατό το να

- - - αναπτυχθούν Web Sites με ένα δομημένο και σπονδυλωτό τρόπο, ώστε να μειωθεί δραστικά η καθυστέρηση λόγω συντήρησης.

- - - αναπτυχθούν έξυπνα και αλληλεπιδραστικά Web Sites, με περιεχόμενο που προσαρμόζεται δυναμικά στις ανάγκες του χρήστη.

- - - εμφανίσετε το περιεχόμενο SQL βάσεων χωρίς να χρειαστεί καθόλου προγραμματισμός εκτός από το να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη μας των προκαθορισμένων "dba" Tags.

- - - αναπτυχθούν εφαρμογές σύνθετων βάσεων δεδομένων και καταλόγων αγορών χρησιμοποιώντας τις Session Variables

Το heitml τρέχει σε Linux με οποιονδήποτε Web Server που χρησιμοποιεί CGI interface, και είναι ιδιαίτερα γρήγορο (αποφεύγοντας την καθυστέρηση λόγω CGI) με τον APACHE Web Server χρησιμοποιώντας το Apache API. Μέχρι τώρα υποστηρίζονται οι βάσεις MSQL (έκδοση 1 και 2), PostgreSQL (έκδοση 6), mysql, και η yard. Το heitml δουλεύει επίσης σε Linux, BSDi, Solaris και SunOS, καθώς και σε Windows NT με CGI και ISAPI και ODBC και Windows 95.

Το heitml (σε linux) είναι δωρεάν για ερευνητική, μη-εμπορική και ιδιωτική χρήση. Τα εμπορικά Web Sites πρέπει να πληρώσουν τέλη για την άδεια χρήσης. Η πλήρης λειτουργική έκδοση του heitml είναι διαθέσιμη να την κατεβάσετε για μια περίοδο δοκιμής δωρεάν. (Σημειώστε, παρόλαυτά, ότι κάθε Web σελίδα ".hei" που αναπτύσσετε θα εμφανίζει ένα μήνυμα που θα το χαρακτηρίζει σαν έκδοση για μη εμπορική χρήση. Μετά την εγγραφή, θα λάβετε ένα κλειδί για να εξαφανίσετε αυτό το μήνυμα χωρίς να χρειαστεί να επανεγκαταστήσετε το πρόγραμμα.)

Το heitml (προφέρεται "Χαϊ"-ΤιΕμΕλ) επεκτείνει και εμπλουτίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα της HTML με τον ορισμό tags και χαρακτηριστικά πλήρες προγραμματισμού. Αυτό κάνει δυνατή την ύπαρξη εφαρμογών δυναμικού περιεχομένου και βάσεων δεδομένων μέσα στον κόσμο της HTML, χωρίς CGI και εξωτερικό scripting ή άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι εσείς, σαν συγγραφέας HTML, μπορείτε να προσθέσετε εφαρμογές στις web σελίδες σας, χρησιμοποιώντας απλά μερικά νέα tags χωρίς CGI και καθόλου προγραμματισμό. Από την άλλη, σαν προχωρημένος χρήστης ή προγραμματιστής μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρές προγραμματιστικές βιβλιοθήκες με tag. Αυτή η προσέγγιση κάνει το heitml κατάλληλο τόσο για τους νεόφερτους στην HTML όσο και για τους επαγγελματίες προγραμματιστές. Το heitml τρέχει στο web server και δημιουργεί δυναμικά HTML, έτσι ώστε το heitml να είναι συμβατό με τα στάνταρ του internet και με οποιοδήποτε web browser. Επιτρέπει πλήρη πρόσβαση σε βάσεις ενώ προστατεύει το χρήστη από την περιττή πολυπλοκότητα του CGI. Το heitml έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και σε συστήματα κατασκευής μεταγλωττιστών και δοσοληψιών (transaction).

Οι σελίδες heitml αναπτύσσονται όπως και οι σελίδες HTML, με έναν text editor ή έναν HTML editor, και τοποθετούνται στο web server με το γνωστό τρόπο. Παρόλαυτά, οι σελίδες μπορούν να περιέχουν τώρα δυναμικά heitml tags και βιβλιοθήκες tag για πρόσβαση σε βάσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα tags για να έχετε πρόσβαση σε βάσεις, να δημιουργήσετε δυναμικό περιεχόμενο, να στείλετε emails, και να δημιουργήσετε ακόμη ισχυρές εφαρμογές όπως εγγραφή σε βάσεις και συστήματα αγορών.

Οι νεόφερτοι στην γλώσσα HTML και οι επαγγελματίες προγραμματιστές θα μείνουν έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα και εύκολα μπορούν να σχεδιάσουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές όπως το Interactive Guestbook χωρίς να χρειάζεται να μάθουν να γράφουν σύνθετα και πολύπλοκα CGI scripts, απλά και μόνο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχονται με τη dba βιβλιοθήκη μας.

Το heitml συνοδεύεται από ένα μεγάλο πλήθος tag βιβλιοθηκών, για να δημιουργήσετε guestbooks, εφαρμογές συντήρησης της βάσης, επεκτάσιμες φόρμες ερωτήσεων, ισχυρές φόρμες email ή να δομήστε το web site σας χρησιμοποιώντας ένα ιεραρχικό μενού. Αυτά τα εργαλεία είναι έτοιμα, απλά προσθέστε τα αντίστοιχα tags στο web site σας.

Σαν έμπειρος προγραμματιστής, μπορείτε να κάνετε πλήρη χρήση της heitml αρχιτεκτονικής δυναμικών εγγραφών: Το heitml δεν είναι απλά μια scripting γλώσσα με δυναμικούς τύπους, ισχυρή στον υπολογισμό εκφράσεων, αναδρομικές ρουτίνες και πέρασμα εκτεταμένων παραμέτρων, αλλά χαρακτηρίζεται επίσης από δυναμικές εγγραφές για την αυτόματη διαχείριση των δεδομένων ενός session ανεξαρτήτου μεγέθους.

14.5 America On-line AOL Web server για PostgreSQL

Ο δωρεάν εμπορικός webserver, AOLserver έκδοσης 2.3 υποστηρίζει συνδέσεις στη βάση PostgreSQL έκδοση 6.2.1 και μεγαλύτερη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το

14.6 Problem/Project Tracking System Application Tool για PostgreSQL

Βρίσκεται στο :

14.7 Μετατροπή αρχείων dbase dbf σε PostgreSQL

Το πρόγραμμα dbf2msql δουλεύει άψογα με mSQL και PostgreSQL. Μπορείτε να το βρείτε στο

Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε από τον Maarten Boekhold, Faculty of Electrical Engineering TU Delft, NL Computer Architecture and Digital Technique section

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης python για να διαβάσετε αρχεία dbf και να τα φορτώσετε σε μια βάση δεδομένων postgres.


Next Previous Contents