Next Previous Contents

11. NFS server σε μιά δισκέτα

Αυτή η ενότητα γράφηκε από τον Ron Peters, rpeters@hevanet.com. Εξηγεί πώς να στήσουμε έναν NFS server, όταν bootάρουμε από δισκέτα. Αρχικά η ενότητα σχεδιάστηκε με σκοπό να δείξει πώς μπορούμε να έχουμε (μέσω NFS) κοινή χρήση του cd-rom ενός άλλου Η/Υ (που δεν στηρίζεται σε Linux/UNIX), ώστε να εγκαταστήσουμε το Linux στον πρώτο Η/Υ, που δεν διαθέτει cd-rom.

11.1 Εισαγωγή

Αυτό το κείμενο γράφτηκε γιά όσους συναντήσουν το ίδιο πρόβλημα, που είχα κι εγώ πρόσφατα : Έστηνα έναν Linux server σ' έναν Η/Υ που δεν διέθετε cd-rom, και δεν μπορούσα να του προσθέσω ένα, εκτός ίσως εξωτερικό SCSI, ή κάτι παρόμοιο. Τώρα, που είναι όλο και πιο απίθανο να εγκαταστήσετε το Linux σ' ένα τέτοιο μηχάνημα, αυτό το κείμενο μπορεί να μην είναι πλέον τόσο πολύτιμο. Ωστόσο, προσωπικά θα το εκτιμούσα, αν το διέθετα όταν προσπαθούσα να φτιάξω τον Η/Υ μου.

Μιά που ο Η/Υ μου δεν διέθετε cd-rom, σκέφτηκα να βρω έναν NFS server γιά τα Win95, και να κρατήσω κοινή χρήση του cd-rom γιά όσο χρειαστεί να φτιάξω τον Η/Υ με το Linux, και να τον βάλω στο δίκτυο. Από τα δύο προϊόντα που βρήκα (δεν αναφέρω ονόματα, αλλά το ένα ήτανε freeware και το άλλο με περιορισμένη άδεια χρήσης 14 ημερών), το ένα δεν δούλεψε καθόλου, και το άλλο δεν μπόρεσε να χειριστεί αρκετά καλά τα σύμφωνα με το Linux ονόματα των Η/Υ, ώστε να ολοκληρώσει την εγκατάσταση.

Μετά απ' αυτά, προσπάθησα να ξεκινήσω τον Η/Υ μου των Win95 με τις δύο δισκέτες boot/root, και μετά να βάλω μιά βοηθητική δισκέτα, ώστε να στήσω τον NFS server.

Αυτό αποδείχτηκε πολύ απλό, και η όλη διαδικασία είναι πιθανότατα ευκολότερη από το να διαβάσετε αυτήν την εισαγωγή, αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει το να τα γράψω όλα μαζί κάπου.

11.2 Προσδοκίες

Αυτό το κείμενο βγήκε από τη χρήση των δισκετών boot/root μιας από τις τωρινές διανομές του Slackware Linux από την InfoMagic. Χρησιμοποίησα την έκδοση 2.0.34 του πυρήνα στις δισκέτες boot/root, αλλά τα προγράμματα του NFS server πάρθηκαν από έναν server έκδοσης 2.0.30 . Πάντα χρησιμοποιούσα τη μέθοδο εγκατάστασης του Slackware, όχι επειδή είναι ευκολότερη, ή καλύτερη, ή χειρότερη, αλλά απλά επειδή αισθάνομαι άνετα μαζί της, και δεν έχω βρει τον χρόνο να δοκιμάσω κάποια άλλη.

Δεν πιστεύω να υπάρξουν πολλά προβλήματα κατά τη χρήση αυτού του κειμένου, σε σχέση με την έκδοση του Linux. Πάντως, θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε κάποια σχετικά σύγχρονη. Μιά που είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθεί γιά εγκατάσταση, είναι εξ ίσου πιθανό να χρησιμοποιηθεί ένα σύγχρονο σετ boot/root δισκετών.

Όλοι οι συνδυασμοί συζητιόνται.

11.3 Απαιτήσεις

11.4 Στήσιμο του server

Εκκίνηση του προσωρινού NFS server

Ξεκινάμε με την δισκέτα εκκίνησης τον Η/Υ που είναι NFS server, και βεβαιωνόμαστε ότι αναγνωρίζεται η κάρτα δικτύου. Επίσης, πρέπει ν' αναγνωριστεί και το cd-rom. Θα χρησιμοποιήσω το eth0 γιά την περιγραφή της κάρτας δικτύου.

Κάνουμε mount στη δισκέτα και στο cd-rom

Αφού ξεκινήσει ο Η/Υ, δεν χρειαζόμαστε τις δισκέτες boot/root. Το ΛΣ βρίσκεται στη RAM.

Αντικαθιστούμε τη δισκέτα εκκίνησης με τη βοηθητική δισκέτα. Κάνουμε mount στη δισκέτα :

mount /dev/fd0 /floppy

Αυτό προϋποθέτει ότι η δισκέτα είναι τύπου ext2 filesystem. Φαντάζομαι ότι μπορεί και να είναι και τύπου DOS, με τα απαραίτητα αρχεία επάνω της, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει αυτό ακόμη. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι ευκολότερο από το να ασχολείσαι με disk image. Σ' αυτή την περίπτωση, θα ήταν : mount -t msdos ...etc. Πιθανόν να πρέπει να τα γράψω αυτά στην ενότητα "προς ενέργεια".

Κάνουμε mount στο cd-rom :

mount -t iso9660 /dev/hdc /cdrom

Τα devices δισκέτας και cd-rom είναι αυτά που χρησιμοποίησα κι εγώ. Μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα την εφαρμογή. Τα mount points /floppy και /cdrom υπάρχουν ήδη στο image της root δισκέτας, άρα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν υπάρχουν, φτιάξτε τα, ή χρησιμοποιείστε όποια mount points σας αρέσουν.

Στήνουμε τη δικτύωση στον προσωρινό server

Σ' αυτό το σημείο, στήνουμε τον προσωρινό NFS server, γιά να μιλήσει στο δίκτυο. Θα δώσουμε ελάχιστες εντολές. Υπάρχουν, όμως, κάμποσα πράγματα, που πρέπει να γνωρίζετε, πριν δώσετε τις εντολές αυτές (οι τιμές μπαίνουν απλά ως παραδείγματα) :

IPADDR:172.16.5.100 #Αυτή είναι η διεύθυνση δικτύου του προσωρινού server.

NETMASK:255.255.255.0 #Αυτή είναι η μάσκα δικτύου.

BROADCAST:172.16.5.255 #Ο τελευταίος αριθμός (255) είναι σημαντικός γιά την IPADDR.

ETHNETWORK:172.16.5.0 #Ακόμη μιά φορά, ένας αριθμός ελάχιστα διαφορετικός από την IPADDR.

GATEWAY:172.16.5.251 #Χρειάζεται μόνον αν διαθέτετε gateway. Τα περισσότερα σπιτικά δίκτυα δεν διαθέτουν.

Οι εντολές γιά να συνδεθούμε με το δίκτυο. Βάζουμε τις τιμές, όπως τις βλέπουμε παραπάνω :

ifconfig eth0 inet IPADDR arp netmask NETMASK broadcast BROADCAST

route add -net ETHNETWORK netmask NETMASK eth0

Χρησιμοποιείστε την επόμενη εντολή, μόνο αν διαθέτετε gateway και πρέπει να περάσετε από μέσα της :

route add default gw GATEWAY netmask 0.0.0.0 eth0

Αν όλα πάνε καλά, τώρα βρίσκεστε στο δίκτυο, και θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε ping σ' άλλους Η/Υ.

Ρυθμίζουμε την κοινή χρήση του NFS

Καθορίζουμε το directory που θέλουμε να έχουμε κοινό μέσω του NFS. (Στην περίπτωση του παραδείγματός μου, χρησιμοποίησα το /cdrom/slakware.) Βάζουμε αυτό το directory στο αρχείο /etc/exports :

echo "/cdrom/slakware" > /etc/exports

11.5 Τρέχουμε τον NFS server

Πάμε στο /floppy/usr/sbin και τρέχουμε :

Τον ./rpc.portmap

Τον ./rpc.mountd

Τον ./rpc.nfsd

Εντάξει, ξεκινάμε την εγκατάσταση

Τώρα, λογικά πρέπει να έχουμε κοινή χρήση του directory "/cdrom/slakware", που γράψαμε στο αρχείο /etc/exports. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε να εκκινήσουμε τον Η/Υ, όπου θα κάνουμε την εγκατάσταση, με τις δισκέτες boot/root (προσωπικά, χρησιμοποίησα τις ίδιες, με τις οποίες ξεκίνησα και τον NFS server), και ν' αρχίσουμε την εγκατάσταση.

Όταν θα είσαστε έτοιμοι να διαλέξετε την πηγή των αρχείων εγκατάστασης, διαλέξτε τον NFS server. Θα ερωτηθείτε γιά την διεύθυνση ip του server. Δώστε τη διεύθυνση που βάλατε ως IPADDR του server. Επίσης, θα ερωτηθείτε και γιά το directory το οποίο θα γίνει mount. Αυτό είναι το directory που γράψατε στο αρχείο /etc/exports του NFS server.

Μετά απ' αυτά, ο Η/Υ θα κάνει mount τον NFS server. Δώστε προσοχή γιά τυχόν μηνύματα λάθους. Μέχρις εδώ, λογικά είναι όλα σωστά, και μπορείτε να συνεχίσετε την εγκατάσταση.

11.6 Επίλυση προβλημάτων

Τίποτε εδώ ακόμη

Δεν έχω ακόμη υλικό γιά επίλυση προβλημάτων. Ίσως, όσο οι αναγνώστες χρησιμοποιούν τη διαδικασία που περιγράφεται, να βρεθούν περισσότερα βοηθήματα και υποδείξεις.

11.7 Προς ενέργεια

Δισκέτα DOS

Δοκιμάστε μιά δισκέτα DOS γιά βοηθητική δισκέτα.

Εντολές rpc

Δοκιμάστε ν' αλλάξετε σειρά στην εκτέλεση των εντολών rpc.* , και εάν χρειάζεται να τρέξουν μερικές, ή όλες τους.


Next Previous Contents