Next Previous Contents

12. Πώς μπορώ να έχω επιπρόσθετη βοήθεια;

12.1 Η ερώτηση μου δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Παρακαλώ διάβασε όλη αυτή την απάντηση πριν στείλεις ερώτηση. Ξέρω ότι είναι λίγο μεγάλη,αλλά μπορεί να γελοιοποιηθείς σε πολύ κόσμο και θα τους κάνεις να ξοδέψουν πολύτιμη ώρα. Δεν νομίζεις ότι αξίζει να ξοδέψεις λίγη από την ώρα σου για να διαβάσεις και να ακολουθήσεις αυτές τις οδηγίες ;

Αν νομίζεις ότι μια ερώτηση δεν είναι ολοκληρωμένη ή είναι ανακριβής, στείλε mail If you think an answer is incomplete or inaccurate, please mail Robert Kiesling at < kiesling@terracom.net.

Διαβάστε τις κατάλληλες αναφορές για το Linux -- δείτε Q2.1 Read the appropriate Linux Documentation Project books -- see Q2.1 `Where can I get the HOWTOs and other documentation ?'.

Αν είστε καινούργιοι στο Unix διαβάστε το FAQ για το comp.unix.questions, και από κάθε άλλη ομάδα comp.unix.* το οποίο μπορεί να είναι σχετικό.

Το Linux είναι ένας κλόνος του Unix, οπότε οτιδήποτε διαβάστε εκεί θα ισχύει και για το Linux. Αυτά τα FAQs μπορούν, όπως και άλλα FAQs μπορούν να βρεθούν στο rtfm.mit.edu στο /pub/usenet/news.answers (το < mail-server@rtfm.mit.edu> μπορεί να σας στείλει αυτά τα αρχεία, γι' αυτούς που δεν έχουν FTP πρόσβαση). Υπάρχουν mirrors των rtfm's FAQ archives σε διάφορα sites-δείτε την Εισαγωγή στο *.answers posting,posted, ή κοιτάξτε στο news-answers/introduction στον παραπάνω κατάλογο.

Κοιτάξτε τα σχετικά HOWTO με το αντικείμενο της ερώτησης Check the relevant HOWTO for the subject in question, if there is one, or an appropriate old-style sub-FAQ document. Check the FTP sites.

Προσπαθείστε να πειραματιστείτε -- Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το Unix και το Linux.

Διαβάστε τις αναφορές. Δείτε τις manpages (γράψτε man man αν δεν ξέρετε για τις manpages. Δοκιμάστε man -k <subject>-- συχνά δίνει μια λίστα από χρήσιμες και σχετικές manpages.

Δείτε τις αναφορές σε Ιnfo μορφή (γράψτε C-h i, π.χ. Control H που ακολουθείτε από Ι στον Emacs) -- NB: αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Emacs; για παράδειγμα οι αναφορές για τον GCC υπάρχει επίσης σε αυτή την μορφή.

Συνήθως ένα πακέτο συνοδεύεται από ένα README αρχείο, το οποίο περιέχει οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ένα χαλασμένο ή παλιό πρόγραμμα. Αν είναι δυνατό κατεβάστε το και ξαναεγκαταστήστε το -- πιθανόν να έχετε κάνει την πρώτη φορά.

Διαβάστε το comp.os.linux.announce -- αυτό συχνά περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για όλους τους χρήστες του Linux.

Γενικά οι ερωτήσεις σχετικά με το linux ανήκουν στο comp.windows.x.i386unix, και όχι sto comp.os.linux.x. Αλλά διαβάστε αυτή τη λίστα πρώτα (και το FAQ), πριν στείλετε την ανακοίνωσή σας.

Μόνο αν έχετε κάνει όλα αυτά και είστε ακόμα κολλημένοι στείλτε ανακοίνωση στο κατάλληλο comp.os.linux.* newsgroup. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει την επόμενη ερώτηση, Q12.2 `Τι να πω όταν ζητάω βοήθεια',πρώτα.

12.2 Tι να πω όταν ζητάω βοήθεια.

Διάβασε προσεκτικά την παρακάτω συμβουλή σχετικά με το πως να γράφεις ανακοινώσεις ή email. Έχοντας αυτό υπόψιν σου αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος άλλος χρήστης που το διαβάζει να έχει αρκετές πληροφορίες και κίνητρο να απαντήσει.

Αυτή η συμβουλή ισχύει και για ανακοινώσεις ζητώντας για βοήθεια και για προσωπικά μυνήματα σε άλλους χρήστες.

Να είσαι σίγουρος ότι δίνεις όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος, συμπεριβαλομένου :

Mπαίνεις σε λίγο κίνδυνο να γράψεις μεγάλο mail εκτός και αν περιλαμβάνεις μεγάλα κομμάτια πηγαίου κώδικα, οπότε προσοχή ώστε να μην δίνεις παραπανήσιες λεπτομέρειες.

Nα χρησιμοποιείς ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές τίτλο. Μήν βάζετε πράγματα όπως `Δεν δουλεύει' `Linux', `βοήθεια' ή `ερώτηση' --αυτό το ξέρουμε ήδη. Κράτα χώρο για το όνομα του προγράμματος, ένα κομμάτι από το μύνημα λάθους, περιγραφή της ασυνήθιστης συμπεριφοράς, κτλ.

Αν αναφέρετε ένα μήνυμα του τύπου `unable to handle kernel paging request' ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στο Linux kernel sources README για την μετατροπή των αριθμών σε κάτι που είναι πιο κατανοητό.Αν δεν το κάνετε αυτό κανείς δεν θα μπορεί να το κάνει για σένα μια που η αντιστοιχία των αριθμών με τα ονόματα συναρτήσεων ποικίλει από ένα kernel σε άλλο.

Τοποθετήστε μια περιληπτική παράγραφο στην κορυφή της ανακοίνωσης.

Στο τέλος, ζητήστε για ανταποκρίσεις μέσω mail και πείτε ότι θα ανακοινώσετε μια περίληψη. Πάρτε ένα αντίγραφο αυτού χρησιμοποιώντας Followup-To: αποστολέα. Έπειτα στείλτε μια περίληψη σε λίγες μέρες ή μια βδομάδα.Μην ενώνεται απλώς τα mail--kάντε περίληψη.Το να βάλετε την λέξη ΠΕΡΙΛΗΨΗ( περίληψης είναι μια καλή ιδέα.Σκεφτείτε να στείλετε την περίληψη στη comp.os.linux.announce.

Προσέχετε ότι το mail σας έχει σωστή επικεφαλίδα. Αυτό κατηγοριοποιεί το άρθρο σου σαν μέρος άρθρου το οποίο αναφέρεται, γεγονός το οποίο έχει αποτέλεσμα να θεωρηθεί άχρηστο από τους αναγνώστες με το υπόλοιπο ενός βαρετού κομματιού.

Μπορείτε να αναφέρετε ότι έχετε διαβάσει αυτό το FAQ και τα κατάλληλα HOWTOs-- αυτό δίνει στους άλλους έναυσμα να μην απορρίψουν το mail σας.

θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να κοινοποιείτε email τα οποία στάλθηκαν προσωπικά σε εσάς χωρίς την άδεια του αποστολέα.

12.3 Θέλω να στείλω mail σε κάποιον σχετικά με το πρόβλημά μου.

Προσπάθησε να βρεις τον συγγραφέα ή τον προγραμματιστή οποιουδήποτε προγράμματος ή μέρος του σε δυσκολεύει. Αν έχεις κάποιo σημείο επαφής για το Linux distribution που χρησιμοποιείς, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.

Παρακαλώ βάλε οτιδήποτε στο mail σου που θα έβαζες σε ανακοίνωση ζητώντας βοήθεια.

Τελικά, θυμήσου ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην κοινότητα του Linux είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν,θα ζητάς βοήθεια από κάποιον που το κάνει οικειοθελώς, ώστε δεν πρέπει να περιμένεις οπωσδήποτε απάντηση.


Next Previous Contents