Next Previous Contents

1. Πρόλογος

Μετά από πολλές μέρες προσπαθειών και απογοήτευσης, επιτέλους κατάλαβα πως να πετύχω αυτό πού ήθελα. Έχω έναν Η/Υ με σκληρό δίσκο 1.2GB και ένα 16MB RAM. Ήθελα να έχω 4 λειτουργικά συστήματα στο σύστημα μου: MSDOS v6.22, Windows 95, OS/2, και Linux. Mέχρι τώρα, δεν έχω βρει κανένα Linux HOWTO που να περιγράφει τη διεργασία της εγκατάστασης και των τεσσάρων αυτών λειτουργικών σε ένα μηχάνημα και να παρέχει ακόμα την ικανότητα να εκκινεί το καθένα τους (είναι δυνατόν να εγκαταστήσεις τα λειτουργικά σε διαφορετικές κατατμήσεις, αλλά το να τα καταφέρεις να τα εκκινείς και να κολλάς στο μήνυμα ``starting MSDOS'' ,για παράδειγμα, είναι κάτι το οποίο έπρεπε να λύσω).

Λοιπόν, μετά από πολλή προσπάθεια και λάθη, βρήκα την ακόλουθη συνταγή για να το επιτύχω:

Πριν αρχίσω να εξηγώ την διαδικασία βήμα προς βήμα, επιτρέψτε μου πρώτα να σας εξηγήσω, τι επιθυμώ τελικά να επιτύχω.

    
<tscreen>
<verb>
<NAME>           <SIZE>  <LABEL> <PARTITION NUMBER>
--------------------------------------------------------------------
MSDOS v6.22          11MB  P1    Primary Partition 1
--------------------------------------------------------------------
Windows'95          350MB  P2    Primary Partition 2
--------------------------------------------------------------------
OS/2 Boot Manager       2MB  P3    Primary Partition 3
--------------------------------------------------------------------
DOS/Win Data         511MB  E1    Primary Partition 4
OS/2 Warp 3.0        127MB  E2    Extended into 4
Linux Slakware 3.2 Swap    XMB  E3    drives (sub-partitions)
Slakware 3.2 Native    219-XMB  E4    labeled E1-E4
--------------------------------------------------------------------

Τι σημαίνουν όλα αυτά. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας ξεναγήσω σε όλα αυτά μέσω μιας συζήτησης. Πρώτα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και τις 4 κατατμήσεις του πρώτου μας σκληρού δίσκου. Οι κατατμήσεις 1 μέχρι και 3 είναι ΚΥΡΙΕΣ (ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ) κατατμήσεις. Θα αποθηκεύσουμε τον MSDOS, Win95 και τον OS/2 Διαχειριστή Εκκίνησης (Boot Manager) (ο οποίος αναποτελεσματικά απαιτεί ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ κατάτμηση) σε αυτές τις κατατμήσεις, αντιστοίχως. Και έτσι μας μένει 1 κατάτμηση. Αλλά, θέλουμε να έχουμε ένα δίσκο μόνο για δεδομένα DOS/Win95 (αυτό μας δίνει μεγάλο χώρο για να πετάξουμε εκείνα τα αρχεία ZIP που τόσο συχνά κατεβάζουμε από το Internet, καθώς επίσης και ένα μέρος να αποθηκεύουμε τα προγράμματα και τα δεδομένα των Win95 για τα οποία δεν έχουμε αρκετό χώρο στην κατάτμηση των Win95), OS/2,και Linux (και η Linux και η swap κατάτμηση).

Tώρα τελευταία, λαμβάνω πολλά παράπονα μέσω e-mail γιατί έχω μια ξεχωριστή κατάτμηση για τα win95 και άλλη για το DOS και άλλη για τα δεδομένα των Win95/DOS.

Αυτή είναι η απάντηση μου: Το να υπάρχουν ξεχωριστές κατατμήσεις για Win95 και DOS δεν είναι για όλους. Ίσως πια και να μην χρησιμοποιείτε DOS. Ίσως τα Windows'95 να είναι η απάντηση σας για όλα τα προγράμματα που είναι γραμμένα για Microsoft πλατφόρμες. Λοιπόν, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποί που ακόμη χρησιμοποιούν DOS και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Είτε γιατί το DOS μπορεί να τρέξει 16-bit εφαρμογές γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, ή γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα DOS που χρησιμοποιείτε μπορεί να μη τρέχει σε περιβάλλον Windows (το πρόγραμμα ρύθμισης της κάρτας ήχου Gravis Ultrasound ας έρθει στο νου μας) Απλά, ΠΡΕΠΕΙ να μπορείς να κάνεις εκκινείς DOS κάποιες φορές. Αυτό το HOWTO γράφτηκε με αυτούς τους ανθρώπους κατά νου Αν ακόμη έχετε δυσκολία να καταπιείτε το γεγονός ότι η λέξη ``MSDOS'' συμπεριλαμβάνετε στο HOWTO αυτό, τότε να αισθανθείτε ελεύθερα να καθίσετε κάτω και να γράψετε ένα Linux-Win95- OS/2-Only HOWTO :)

Τώρα, πίσω στο παραπάνω διάγραμμα. Όπως είπα, έχουμε μια κατάτμηση για στριμώξουμε 4 πράγματα μέσα της. DOS/Win data,OS/2 και Linux native και swap Aυτό μπορεί να γίνει με το να δημιουργήσουμε τους λεγόμενους λογικούς δίσκους (logical drives) (ή λογικές κατατμήσεις (logical partitions), ανάλογα με το βιβλίο που διαβάσατε) μέσα στην κύρια κατάτμηση.

Όταν δημιουργούμε αυτούς τους λογικούς δίσκους μέσα σε μια κύρια κατάτμηση, αναφερόμαστε σε αυτή την κύρια κατάτμηση ως επεκτεταμένη κατάτμηση (extended partition) (γιατί επεκτείνετε πέρα από το σκοπό του μονού κύριου partition και αντί αυτού περιλαμβάνει μέχρι και 3 υποκατατμήσεις (λογικούς δίσκους). Μπερδευτήκατε; Αν ναι, μπορεί να θέλετε να διαβάσετε το εγχειρίδιο του ΟS/2 για το θέμα αυτό. Θα το εξηγήσει καλύτερα απ' ότι εγώ εδώ.

Τώρα, μπορεί να ξύνετε το κεφάλι σας λέγοντας ``θέλει να στριμώξει 4 πράγματα σε ένα εκτεταμένο partition, αλλά μόλις τελείωσε λέγοντας ότι έχουμε μόνο 3 υποκατατμήσεις για να τα βάλουμε μέσα!'' Είναι αλήθεια, τουλάχιστον με τη λογική του MS-DOS και του OS/2'. Αλλά, εδώ έρχεται ένα από τα πολλά δυνατά πλεονεκτήματα του Linux να μας σώσει τη μέρα. Το Linux μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 3 υποκατατμήσεις σε ένα εκτεταμένο δίσκο. Πόσα ακριβώς, δεν γνωρίζω. Αλλά γνωρίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 4 (όσα χρειαζόμαστε). Έτσι, όταν ακολουθούμε τα βήματα της διαδικασίας της εγκατάστασης παρακάτω, έχετε στο νου ότι όταν δημιουργούμε κατατμήσεις χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα MSDOS ή OS/2, θα δημιουργήσουμε μόνο 3 λογικούς δίσκους. Μετά, όταν πάμε στο Linux, θα χωρίσουμε ένα από αυτά σε δύο. Ουσιαστικά, μπορείτε να σκεφτείτε ότι ξεγελάμε το MSDOS και το ΟS/2 να βλέπουν μόνο 3 λογικούς δίσκους, ενώ στην πραγματικότητα (και στο Linux) θα υπάρχουν 4.


Next Previous Contents