Next Previous Contents

2. Σύνδεση με τον έξω κόσμο

Σ'αυτό το κείμενο, θα εξηγήσουμε πώς να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας το PPP (Point to Point Protocol), ένα δημοφιλές πρωτόκολλο που σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται στο Internet. Επιτρέπει στο modem σας να μιλάει στον έξω κόσμο. Αυτό κάνει ότι έκαναν και οι εφαρμογές Trumpet Winsock στα Windows 3.x, και πολλά άλλα προγράμματα που πιθανά να μην έχετε δει ποτέ.

Στο Linux, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα που λέγεται chat για να καλέσουμε τον ISP και μετά χρησιμοποιούμε τη βοηθητική εφαρμογή pppd για να "χρησιμοποιήσουμε" τη σύνδεση. Κατά μια έννοια, το chat είναι ο dialer, και το pppd το πρωτόκολλο. Θα περιγράψουμε πώς γίνεται η εγκατάσταση παρακάτω.

2.1 Μιλώντας και επικοινωνώντας με το pppd και το chat

Πιθανά ο ευκολότερος τρόπος για αυτά τα πράγματα είναι να φτιάξετε ένα script φλοιού στον home κατάλογο του root που να λέγεται ppp-connect και να ενεργοποιείτε αυτό το script όταν θέλετε να κάνετε σύνδεση. Θα συζητήσουμε τη μέθοδο αυτή.

Ανοίξτε τον αγαπημένο σας διορθωτή (editor) σαν root με το  /ppp-connect. Θα πρέπει τώρα να αποφασίσετε για ορισμένες παραμέτρους.

pppd connect 'chat -v "" "η γραμμή αρχικοποίησης του modem" "" ATDTαριθμός_του_ISP CONNECT "" ogin: το_username_σας : το_passwd_σας' /dev/tty(0/1/2) ταχύτητα_modem

Το pppd καλεί το /usr/sbin/pppd στο σύστημά μου, στην συνέχεια "φορτώνει" το chat για να διεκπεραιώσει την κλήση. Το chat στέλνει τη γραμμή αρχικοποίησης του modem στο modem, μετά καλεί το ATDTαριθμός_του_ISP. Στη συνέχεια περιμένει για σύνδεση, μετά περιμένει για ogin: (το l είναι σβησμένο γιατί μερικές φορές ο πρώτος χαρακτήρας χάνεται), στέλνει το_passwd_σας, το chat μετά, τερματίζει, και μεταφέρει την δουλειά στο pppd.

Η τελευταία από τις εντολές ορίζει τη θύρα (port) στο modem σας (το δικό μου είναι /dev/ttyS1). Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το ttyS1 (COM2: στο DOS), ttyS0 (COM1: στο DOS), ή αν χρησιμοποιείτε Slackware, cua1 ή cua0. Speed είναι η ταχύτητα του modem. Εγώ χρησιμοποιώ 115200 για το δικό μου modem (33.6k). Εάν έχετε ένα σχετικά καινούργιο υπολογιστή (με 16550 UART), τότε εγώ δεν θα έβαζα λιγότερο από 57600. Αλλιώς, για ταχύτητα 14.4k βάλτε 38400. Το modem απλά λέει στο pppd ότι είναι μία σύνδεση βασισμένη σε σειριακό modem. Σβήστε το -v εάν δεν θέλετε να αναλυτική καταγραφή στα logfiles σας.

Το παρακάτω σενάριο είναι ενός ανθρώπου που καλεί έναν ISP ο οποίος ξεκινά αυτόματα το PPP, πχ. στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο κέλυφος (shell) που να αρχίζει . Αυτή είναι η εντολή του στο  /ppp-connect του:

pppd connect 'chat "" "ATZ" "" ATDT555-1800 CONNECT "" ogin: johnny word: blackjak' /dev/ttyS1 115200 modem

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, που ο ISP ξεκινά ένα κέλυφος και δεν εκκινεί αυτόματα το PPP, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Ευτυχώς, το chat μπορεί το αντιμετωπίσει και αυτό. Απλά προσθέστε μια εντολή ακόμα στο chat script. Για παράδειγμα, παρακάτω αυτός ο τύπος, ο johnny, χρησιμοποιεί έναν ISP ο οποίος τον βγάζει σε ένα κέλυφος (shell), περιμένοντας από αυτόν να πληκτρολογήσει ppp για να αποκτήσει μια σύνδεση ppp. Η προτροπή/ένδειξη (prompt) του κελύφους τελειώνει με ένα $. pppd connect 'chat "" "ATZ" "" ATDT555-1800 CONNECT "" ogin: johnny word: blackjak $ ppp' /dev/ttyS1 115200 modem

Αν είναι πάνω από μια λέξη, σιγουρευτείτε, ότι είναι σε εισαγωγικά. Ελπίζω ότι μπορείτε να δείτε την γενίκευση των παραπάνω, και ότι μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας script που να ταιριάζει στη δική σας σύνδεση. Απλά τροποποιήστε είτε το πρώτο johnny είτε το δεύτερο johnny script για να ταιριάζει με το δικό σας γούστο, port, server, κλπ. και σώστε το αρχείο.

Τώρα που φτιάξατε το αρχείο σας, βεβαιωθείτε ότι μόνο ο root μπορεί να το εκτελέσει, να διαβάσει ή να γράψει σε αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι κανείς δε μπορεί να διαβάσει τα logfiles σας, αν αποφασίσετε να αφήσετε το -v, καθώς το password φαίνετε σε cleartext στα logs (Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει το -v, εάν δεν καταλαβαίνετε τι λέω, αφήστε το -v έξω).

2.2 Διευθύνσεις IP, Domain Names και Υποδίκτυα (Subnets)

Για τους περισσότερους που χρησιμοποιούν τα παραπάνω, μια μεταβλητή διεύθυνση IP δεν θα τους ενοχλούσε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι βασικά απλοί χρήστες, που έχουν απλούς λογαριασμούς μέσω τηλεφώνου (dialup accounts), και τεχνικά δεν λαμβάνονται υπ'όψιν. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να μη διαβάσετε αυτή την ενότητα, Θα περάσω στα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να ρυθμίσετε το σύστημά σας κατάλληλα. Οι αρχάριοι προσπεράστε αυτή την ενότητα που έχει να κάνει με μόνιμη διεύθυνση IP, Domain Names και υποδίκτυα, και πηγαίνετε να διαβάστε το τελευταίο κομμάτι αυτής της ενότητας.

Η απόκτηση μιας μόνιμης διεύθυνσης IP μπορεί να μην στοιχίζει στον ISP, αν έχετε αμφιβολία περί αυτού, ρωτήστε τον. Εγώ προσωπικά, θα πλήρωνα για μια μόνιμη διεύθυνση IP. Σου επιτρέπει να στέλνεις e-mail χρησιμοποιώντας μοναδική διεύθυνση IP ή domain, κλπ. Εάν θέλετε να πάρετε μόνιμη διεύθυνση IP, στείλτε ένα e-mail στο root@yourisp.com, και ρωτήστε ευγενικά εάν μπορεί να κανονίσει ώστε να σας δοθεί κάποια μόνιμη διεύθυνση IP.

Όταν πάρετε την μόνιμη διεύθυνση IP, κοιτάξτε στον κατάλογο /etc για να βρείτε ποια είναι η παλιά σας διεύθυνση IP. Εγώ έπρεπε να αλλάξω αρχεία στον κατάλογο sendmail και στο αρχείο /etc/hosts. Υπάρχουν και μερικά άλλα αρχεία-κλειδιά που θα βρείτε μόνο με την εντολή grep. Ανοίξτε το αρχείο /etc/hosts με έναν διορθωτή και προσθέστε τη νέα διεύθυνση IP με τη στάνταρ μορφή. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, και θα πρέπει να είστε έτοιμοι.

Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το chat script ώστε να εναρμονίζεται με τις νέες σας ρυθμίσεις. Αν αναγκαστικά μπαίνετε σε PPP με το που ξεκινάτε την σύνδεσή σας, θα χρειαστεί να μιλήσετε στον διαχειριστή δικτύου του ISP για να βεβαιωθείτε ότι το PPP σύστημα αναγνωρίζει ότι έχετε μόνιμη διεύθυνση IP και σας δίνει αυτή αντί μιας οποιασδήποτε άλλης. Αν βρεθείτε στην προτροπή εντολής (prompt) ενός κελύφους, και χρειάζεται να γράψετε ppp ή κάτι άλλο προκειμένου να ξεκινήσετε την σύνδεσή σας, αντί να πληκτρολογήσετε αυτό αλλάξτε το  /ppp-connect script ώστε να το στέλνει αντί να στέλνει απλά ppp ή οτιδήποτε άλλο, με το που θα βλέπει $ ή οποιοδήποτε είναι η ένδειξη του κελύφους.

/usr/sbin/pppd :Η_Διεύθυνση_IP_Σας

Αντικαταστήστε την διεύθυνση IP σας με την διεύθυνση IP που σας έδωσε ο ISP σας. Σιγουρευτείτε ότι την περικλείετε σε " " όταν την βάζετε στο chat script σας. Αν αυτό δε δουλεύει, συμβουλευτείτε τον ISP όπου αναφέρεται ο PPP δαίμονάς σας και ρωτήστε τον τι εντολή πρέπει να δώσετε. Μπορείτε απλά να προσπαθήσετε αφήνοντας το όπως είναι και να δείτε αν ο server θα σας αναγνωρίσει και θα σας δώσει την σωστή διεύθυνση.

Το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε ένα domain name. Γνωρίζω ότι στην Αυστραλία τα, .asn.au και .org.au είναι δωρεάν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να πάρετε ένα .us domain δωρεάν, αλλά αυτά συνήθως είναι μεγάλα. Εάν είστε στην Αυστραλία, πρέπει να πάτε στο http://www.aunic.net/ για να καταχωρήσετε τα domains σας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το http://www.internic.net/ .

Για να καταχωρήσετε domains χρειάζεται να μπορείτε να παρέχετε υπηρεσίες DNS, και τέτοια πράγματα. Αν ο ISP δεν μπορεί να τα παρέχει, ξεχάστε το .asn.au ή οποιοδήποτε άλλο domain, και πάρτε ένα Monolith Internet Domain.

Η Monolith προσφέρει δωρεάν domains σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο. Όλα γίνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μέσα από φόρμες web με κάποιο browser. Το domain σας έρχεται στη μορφή Your_Choice.ml.org. Η Monolith θα φιλοξενεί το DNS τοπικά για σας. Εάν θέλετε να στέλνετε και να λαμβάνετε mail από αυτό το domain, ζητήστε από τον ISP να γίνει mail exchanger για σας.

Πηγαίνετε στο http://www.ml.org/ και συμπληρώστε μια αίτηση, εισάγετε το NIC μαζί με το username και το password, και φτιάξτε ένα FREED domain. θα χρειαστεί να εισάγετε την δική σας διεύθυνση IP, γι' αυτό να είστε έτοιμοι. Το domain σας θα είναι στο DNS σε μια-δυο μέρες.

Τώρα, θα προχωρήσουμε στην ενότητα για τους αρχάριους ή γι'αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν μόνιμη διεύθυνση IP ή domain name. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε edit το αρχείο /etc/hosts σαν root, πείτε το site σας κάπως που να μην υπάρχει ήδη, δώστε του για διεύθυνση IP 10.10.10.10 ή κάτι παρόμοιο και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Έχετε μόλις ρυθμίσει το σύστημά σας με pppd και chat σε μόλις δέκα λεπτά. Τώρα ας προχωρήσουμε στην επόμενη ενότητα, που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική αλληλογραφία (Electronic Mail).


Next Previous Contents