Next Previous Contents

13. Ρυθμίζοντας το PPP για υποστήριξη IPX .

Οι νέες εκδόσεις του pppd PPP δαίμονα για το Linux έχουν υποστήριξη που σας επιτρέπει να μεταφέρετε IPX πακέτα μέσω μιας σειριακής σύνδεσης PPP. Χρειάζεστε τουλάχιστον την έκδοση ppp-2.2.0d του δαίμονα. Δείτε το PPP-HOWTO για λεπτομέρειες σχετικές με το που θα το βρείτε. Όταν μεταγλωττίζετε το pppd πρέπει να σιγουρέψετε ότι ενεργοποιήσατε την υποστήριξη IPX προσθέτοντας τις δυο ακόλουθες γραμμές:

IPX_CHANGE = 1
USE_MS_DNS = 1

στο αρχείο : /usr/src/linux/pppd-2.2.0f/pppd/Makefile.linux.

To IPX_CHANGE είναι ό,τι ρυθμίζει η υποστήριξη IPX στο PPP. Το USE_MS_DNS επιτρέπει σε μηχανές με Microsoft Windows95 να κάνουν Name Lookups.

Το πραγματικό κόλπο για να το κάνουμε να δουλέψει είναι να γνωρίζουμε πώς να το ρυθμίσουμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε αυτό, αλλά θα περιγράψω μόνο τα δυο για τα οποία έχω πάρει πληροφορίες. Δεν έχω δοκιμάσει κανέναν από τους δύο ακόμη, γι' αυτό θεωρήστε αυτό το στάδιο πειραματικό, και αν λειτουργήσει κάτι, παρακαλώ ενημερώστε με.

13.1 Ρυθμίζοντας ένα IPX/PPP διακομιστή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το Linux μηχάνημα σαν ένα IP/PPP διακομιστή. Μην πανικοβάλλεστε! Δεν είναι δύσκολο. Ακολουθείστε πάλι τις οδηγίες στο PPP-HOWTO και δε θα έχετε πρόβλημα. 1/4ταν τελειώσετε με αυτό, υπάρχουν ορισμένες απλές τροποποιήσεις που πρέπει να κάνετε για να λειτουργήσει το IPX πάνω στην ίδια ρύθμιση.

Πρώτα βήματα.

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να ρυθμίσετε το Linux μηχάνημα σαν IPX δρομολογητή (router) όπως περιγράφτηκε στο κατάλληλο τμήμα νωρίτερα σε αυτό το κείμενο. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε τη εντολή ipx_route για το ppp interface γιατί το pppd θα τα ρυθμίσει αυτά για σας όπως κάνει και για το IP. Όταν τρέχει ο ipxd δαίμονας, ανιχνεύει αυτόματα κάθε νέο IPX interface και μεταβιβάζει τις διαδρομές τους. Με αυτό το τρόπο τα dialup hosts θα φαίνονται από άλλα μηχανήματα αυτόματα με τη σύνδεσή τους.

Σχεδιασμός.

Όταν τρέχετε σα διακομιστής, λογικά θα είναι δική σας ευθύνη να δώσετε διευθύνσεις δικτύου σε κάθε PPP εδραιωμένη σύνδεση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, κάθε PPP σύνδεση θα είναι ένα IPX δίκτυο και θα έχει μία μοναδική διεύθυνση δικτύου IPX. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσετε πως θα διανείμετε τις διευθύνσεις και ποιες θα είναι. Ενας απλός τρόπος είναι να διανείμετε μια διεύθυνση του IPX δικτύου σε κάθε σειριακή συσκευή που θα υποστηρίζει IPX/PPP. Μπορείτε να διανείμετε διευθύνσεις του IPX δικτύου με βάση το login id του συνδεδεμένου χρήστη, αλλά δε βλέπω κάποιον ιδιαίτερα καλό λόγο για να το κάνω αυτό.

Υποθέτω ότι αυτό είναι αυτό που έχετε κάνει, και ότι θα χρησιμοποιήσουμε δυο σειριακές συσκευές (modems). Οι διευθύνσεις που έχω θέσει στο παράδειγμα είναι:

Συσκευή Διεύθυνση Δικτύου IPX
------  ---------------------
ttyS0    0xABCDEF00
ttyS1    0xABCDEF01

Ρυθμίστε το pppd.

Ρυθμίστε το αρχείο /etc/ppp/options.ttyS0 όπως ακολουθεί:

ipx-network 0xABCDEF00
ipx-node 2:0
ipxcp-accept-remote

και το αρχείο /etc/ppp/options.ttyS1 ως εξής :

ipx-network 0xABCDEF01
ipx-node 3:0
ipxcp-accept-remote    
Αυτά θα ζητήσουν από το pppd να διαθέσει στη σύνδεση τις κατάλληλες διευθύνσεις του IPX δικτύου όταν η σύνδεση έχει εδραιωθεί, να θέσει τον αριθμό του τοπικού κόμβου στο 2 ή 3 και θα αφήσουν τον απομακρυσμένο κόμβο (remote node) να γράψει από πάνω ότι νομίζει. Σημειώστε ότι κάθε διεύθυνση είναι δεκαεξαδικός αριθμός και ότι το 0x είναι απαραίτητο στη αρχή της διεύθυνσης του δικτύου, αλλά δεν απαιτείται στη αρχή της διεύθυνσης του κόμβου.

Υπάρχουν άλλα μέρη όπου αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ρυθμιστούν. Αν έχετε μόνο ένα dialin modem τότε μια εγγραφή (entry) μπορεί να πάει στο αρχείο /etc/ppp/options. Εναλλακτικά αυτές οι πληροφορίες μπορούν να περάσουν στη γραμμή εντολών του pppd.

Ελέγξετε τη ρύθμιση του διακομιστή.

Για να ελέγξετε τη ρύθμιση θα χρειαστείτε μια ρύθμιση πελάτη (client) που να ξέρετε ότι δουλεύει σίγουρα. Όταν κάποιος καλεί, συνδέεται (logs in) και το pppd ξεκινά, θα διαθέσει τη διεύθυνση του δικτύου, θα συμβουλεύσει τον πελάτη του αριθμού του κόμβου του διακομιστή (server node number) και θα διαπραγματευτεί τον αριθμό του κόμβου του πελάτη. Όταν αυτό έχει τελειώσει, και αφού το ipxd έχει ανιχνεύσει το νέο interface ο πελάτης θα πρέπει να μπορεί να εδραιώσει IPX συνδέσεις στα απομακρυσμένα hosts.

13.2 Ρυθμίζοντας ένα IPX/PPP client.

Σε μια ρύθμιση πελάτη, το αν θα ρυθμίσετε το Linux μηχάνημα σας σαν ένα IPX δρομολογητή ή όχι εξαρτάται από το αν έχετε ένα τοπικό LAN που επιθυμείτε να συμπεριφέρεται σαν ένας IPX δρομολογητής γι' αυτό. Αν έχετε ένα standalone μηχάνημα που συνδέεται με ένα IPX/PPP dialin server τότε δεν χρειάζεστε να τρέξετε το ipxd, αλλά αν έχετε ένα LAN και επιθυμείτε όλα τα μηχανήματα στο LAN να χρησιμοποιούν τον δρομολογητή IPX/PPP, τότε πρέπει να ρυθμίσετε και να τρέξετε το ipxd όπως περιγράψαμε. Αυτή η ρύθμιση είναι πολύ απλούστερη γιατί δεν έχετε να ρυθμίσετε πολλαπλές σειριακές συσκευές.

Ρυθμίζοντας το pppd

H απλούστερη ρύθμιση είναι αυτή που επιτρέπει στο διακομιστή να παρέχει όλες τις πληροφορίες ρύθμισης δικτύου IPX. Αυτή η ρύθμιση θα είναι συμβατή με τη ρύθμιση του διακομιστή που περιγράφηκε παραπάνω.

Πάλι πρέπει να προσθέσετε μερικές επιλογές στο αρχείο /etc/ppp/options , που είναι:

ipxcp-accept-network
ipxcp-accept-remote
ipxcp-accept-local
Αυτές οι επιλογές λένε στο pppd να συμπεριφέρεται τελείως παθητικά και να δέχεται από το διακομιστή όλες τις λεπτομέρειες ρύθμισης. Θα μπορούσατε να παρέχετε εδώ default τιμές για τους servers που δεν παρέχουν λεπτομέρειες, προσθέτοντας τις εγγραφές (entries) για τα ipx-network και ipx-node παρόμοια με το ρύθμιση του διακομιστή.

Tεστάροντας τον IPX/PPP πελάτη.

Για να τεστάρετε τον πελάτη θα χρειαστεί να καλέσετε ένα διακομιστή που γνωρίζετε ότι δουλεύει. Αφού τον έχετε καλέσει και το pppd τρέχει θα πρέπει να βλέπετε τις IPX λεπτομέρειες που ρυθμίστηκαν στη συσκευή ppp0 όταν τρέχετε τη εντολή ifconfig και θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ncpmount.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν θα πρέπει να προσθέσετε ή όχι χειροκίνητα τις IPX διαδρομές έτσι ώστε να φτάνετε τον απομακρυσμένο fileserver. Είναι πολύ πιθανό. Αν κάποιος που έχει αυτή τη ρύθμιση μπορεί να μου πει, θα ήμουν ευγνώμων.


Next Previous Contents