Next Previous Contents

1. Εισαγωγή

Η αυθεντική έκδοση του Firewall-HOWTO γράφτηκε από τον David Rudder, drig@execpc.com. και θέλω να τον ευχαριστήσω που με άφησε να ανανεώσω τη δουλειά του.

Τα firewalls έχουν κερδίσει πρόσφατα μεγάλη φήμη σαν ύστατη ασφάλεια μέσα στο Internet. Όπως στα περισσότερα πράγματα που κερδίζουν φήμη έρχονται και παρερμηνεύσεις. Αυτό το HOWTO θα καλύψει τα βασικά του τί είναι ένα firewall, πώς να στήσετε ένα, τί είναι διακομιστές εξουσιοδότησης (proxy servers), πώς να στήσετε έναν διακομιστή εξουσιοδότησης, καθώς και οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας εκτός του ασφαλούς βασιλείου.

1.1 Ανάδραση

Οποιαδήποτε ανάδραση είναι καλοδεχούμενη. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΕΚΜΙΡΙΩΣΗ !!! Είμαι άνθρωπος και επιρρεπής στο να κάνω λάθη. Εάν βρείτε κανένα η διόρθωσή τους είναι ο απώτερος σκοπός μου. Θα προσπαθήσω να βρω απαντήσεις σε όλα τα e-mail, αλλά είμαι απασχολημένος, γι' αυτό μην προσβληθείτε αν δεν απαντήσω.

Η email διέυθυνσή μου είναι markg@netplus.net

1.2 Αποκύρηξη

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΖΗΜΙΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΕΚΜΙΡΙΩΣΗ.. Η τεκμηρίωση αυτή προορίζεται σαν μία εισαγωγή στο πως τα firewalls και οι διακομιστές εξουσιοδότησης δουλεύουν. Δεν είμαι, ούτε προσποιούμαι ότι είμαι, ένας ειδικός ασφαλείας. Είμαι ένας απλός τύπος που διάβασε αρκετά και αγαπά περισσότερο του Η/Υ από τη πλειοψηφία των ανθρώπων. Παρακαλώ, γράφω αυτό το βοήθημα κάνοντας γνωστό στο κόσμο αυτό το αντικείμενο, και δεν είμαι έτοιμος να κολλήσω τη ζωή μου σε ό,τι είναι εδώ.

1.3 Δικαιώματα

Αν δεν έχει δηλωθεί διαφορετικά, οι Linux HOWTO τεκμηριώσεις ανήκουν δικαιωματικά στους αντίστοιχους συγγραφείς. Οι Linux HOWTO τεκμηριώσεις μπορούν να αναπαραχθούν, να αναδιανεμειθούν ολόκληρές ή σε τμήματα μέσω κάθε φυσικού ή ηλεκτρονικού μέσου, όσο αυτή η ειδοποίηση δικαιωμάτων είναι προσαρτημένη μαζί με τα αντίγραφα. Η εμπορική αναδιανομή επιτρέπεται και υποστηρίζεται παρ' όλα αυτά, ο συγγραφέας επιθυμεί να ενημερωθεί για οποιεσδήποτε τέτοιες διανομές.

Όλες οι μεταφράσεις, παράγωγα ή αθροιστικές εργασίες που ενσωματώνουν κάθε Linux HOWTO τεκμηρίωση, πρέπει να καλύπτονται κάτω από αυτή την ειδοποίηση δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορείτε να παράξετε παράγωγη εργασία από ένα HOWTO και σελιδοποιήσετε επιπλέον περιορισμούς στη διανομή. Εξαιρέσεις των κανόνων αυτών μπορούν να γίνουν παραδεκτές κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το συντονιστή των Linux HOWTO.

Αν έχετε πιθανές ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Mark Grennan <markg@netplus.net>.

1.4 Οι λόγοι που έγραψα αυτό

Αν και μολονότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις κατά το περασμένο έτος στο comp.os.linux.* για το firewalling το βρήκα δύσκολο να βρω τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για να στήσω ένα firewall. Η αυθεντική έκδοση αυτού του HOWTO, βοηθούσε αλλά ήταν ελλιπής. Ελπίζω αυτή η ενισχυμένη έκδοση του David Rudder's Firewall HOWTO θα δώσει στον καθένα τις πληροφορίες που χρειάζεται για να δημιουργήσει ένα λειτουργικό firewall μέσα σε ώρες και όχι εβδομάδες.

Επίσης αισθάνομαι ότι θέλω να επιστρέψω κάτι στη κοινότητα του Linux.

1.5 TODO

1.6 Επιπλέον Αναγνώσματα

Στην ιστοσελίδα της Trusted Information System's (TIS)http://www.tis.com/ Θα βρείτε μία μεγάλη συλλογή από τεκμηριώσεις πάνω στα firewalls και συναφή υλικά.

Επίσης δουλεύω πάνω σε ένα σχέδιο ασφαλείας, καλείται, που εγώ αποκαλώ Secure Linux. Στη Secure Linux ιστοσελίδα συγκεντρώνω όλες τις πληροφορίες, τεκμηριώσεις και προγράμματα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σύστημα Linux. Στείλτε μου e-mail εάν θέλετε πληροφορίες.


Next Previous Contents