Next Previous Contents

1. Εισαγωγή

Η πρώτη μου εμπειρία με Εγγραφείς CD (CD Writers) ξεκίνησε με το "Linux CD Writer mini-HOWTO" του Matt Cutts <cutts@cs.unc.edu>. Ευχαριστώ Matt!

Παρόλο που η πρόθεσή μου ήταν μόνο να αναβαθμίσω το κείμενο του, το ξαναέγραψα από την αρχή, αφού συνειδητοποίησα πόσα πολλά άλλαξαν από το 1994.

1.1 Αποκήρυξη Δικαιωμάτων

ΕΓΩ (Ο Winfried Truemper) ΑΠΑΡΝΟΥΜΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΟ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ, ΕΜΜΕΣΗ Η ΣΥΝΕΠΑΓΟΜΕΝΗ ΒΛΑΒΗ, Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΒΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ή ΚEΡΔΩΝ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΡΑΞΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ, ΑΜΕΛΕΙΑ Ή ΑΛΛΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ Ή ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.

Εν συντομία: Διαβάστε το και χρησιμοποιήστε το με δικό σας ρίσκο.

1.2 Προτεινόμενο Διάβασμα

Το CD-R FAQ είναι ένα γενικό FAQ για compact-disk recordables (CD-R).

Το Linux CD-ROM HOWTO εξηγεί τα πάντα που πρέπει να ξέρει κανείς για τους οδηγούς CD-ROM κάτω από Linux. Σαν συμπλήρωμα, μπορεί να θελήσετε να ρίξετε μια ματιά στο Linux SCSI HOWTO και στο Linux Kernel HOWTO.

1.3 Ορολογία... lasers at maximum ... fire (Σημ. αμετάφραστο)!

Το CD-ROM είναι ακρωνύμιο για Compact Disc Read Only Memory (Μνήμη Μόνο Ανάγνωσης Συμπαγούς Δίσκου), ένα μέσο αποθήκευσης που χρησιμοποιεί ένα οπτικό laser για να εντοπίσει μικροσκοπικές οπές σε έναν ασημένιο αστραφτερό δίσκο. (Το αστραφτερό ασημένιο προέρχεται από μια επίστρωση αλουμινίου που είναι το φέρον (carrier).) Οι τρύπες αντιπροσωπεύουν τα bits της πληροφορίας (με κάποιο τρόπο) και είναι τόσο μικρά που μερικά δισεκατομμύρια από αυτά χωράνε πάνω στο δίσκο. Έτσι, το CD είναι ένα μέσο μαζικής αποθήκευσης (mass-storage medium).

Ο όρος CD-R είναι μια σύντμηση για το CD-ROM recordable (εγγράψιμο CD) και αναφέρεται σε ένα CD που δεν έχει αυτές τις "μικροσκοπικές οπές" στην επιφάνεια του... και γι' αυτό είναι άδειο.

Αντί για την αλουμινένια επίστρωση (ασημένια), ένα CD-R έχει μια ειδική ταινία (film) (χρωματιστή) στην οποία οι "μικροσκοπικές οπές" μπορούν να δημιουργηθούν με κάψιμο. Αυτό γίνεται δυνατό στο laser, το οποίο φυσιολογικά μόνο αναγνωρίζει τις οπές, λίγη περισσότερη δύναμη ώστε να κάψει νέες οπές. Αυτή η ενέργεια μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ανά a CD-R.

Μπορείτε να αφήσετε έξω μερικές περιοχές για μετέπειτα εγγραφή, παρόλα αυτά, δημιουργώντας ένα multi-session CD.

Αυτό το mini-HOWTO ασχολείται με τη διαδικασία εγγραφής ενός CD-R. Λοιπόν "Καλώς επιβιβαστήκατε, καπετάνιε".

1.4 Υποστηριζόμενα CD-Writers

Η λεπτομερής λίστα των μοντέλων που αναφέρονται πως (δε) δουλεύουν επιτυχώς είναι διαθέσιμη στο

http://www.shop.de/cgi-bin/winni/lsc.pl

Η λίστα θα συμπεριλαμβάνεται σε μελλοντικές εκδόσεις αυτού του mini-HOWTO. Τα περισσότερα SCSI cd-writers υποστηρίζονται και οι νεώτερες εκδόσεις του cdrecord υποστηρίζουν ακόμα και ATAPI cd-writers.

Αν το υλικό σας δεν υποστηρίζεται, μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε το Linux για να δημιουργήσετε μια εικόνα (image) του μετέπειτα CD αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογισμικό DOS για να γράψετε την εικόνα στο CD-R. [Μπορεί να θέλετε να το κάνετε αυτό, επειδή τα περισσότερα λογισμικά για DOS δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ονόματα αρχείων (long filenames) που υπάρχουν στο Linux.]

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να παρακάμψετε όλα τα θέματα σχετικά με το υλικό (αυτά για τις Συσκευές SCSI γενικού τύπου και τα cdwrite/cdrecord).

1.5 Υποστηριζόμενα "χαρακτηριστικά"

Προς το παρόν, το λογισμικό για να καίει CDs κάτω από Linux (δεν) υποστηρίζει τα παρακάτω κύρια χαρακτηριστικά :

Feature     cdwrite-2.1   cdrecord-1.7
--------------------------------------------
ATAPI support  no       yes
Multisession  only partial  yes
RockRidge    yes (mkisofs)  yes (mkisofs)
El Torito    yes (mkisofs)  yes (mkisofs)
HFS       yes (mkhybrid) yes (mkhybrid)
Joliet     yes (mkhybrid) yes (mkhybrid)

Το RockRidge είναι μια επέκταση για να επιτρέπει μεγαλύτερα ονόματα αρχείων και βαθύτερη ιεράρχηση directory . Το El Torito μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκκινήσιμων (bootable) CDs. Παρακαλώ δείτε τη συνοδευτική τεκμηρίωση για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά. Το HFS επιτρέπει σε ένα macintosh να διαβάσει το CD-ROM σαν να ήταν μια περιοχή (volume) τύπου HFS. Το Joliet δίνει μεγάλα ονόματα αρχείων (μεταξύ άλλων πραγμάτων) σε μερικές εκδόσεις Windows (95, NT).

Το τμήμα 2.8 αναφέρει τη διαθεσιμότητα των παραπάνω λογισμικών.

1.6 Mailinglists

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην ομάδα ανάπτυξης (με πρόθεση να τους _βοηθήσετε_ ενεργά), στείλτε ένα e-mail στο

cdwrite-request@pixar.com
και βάλτε τη λέξη subscribe στο κύριο μέρος (body) του μηνύματος message.

1.7 Διαθεσιμότητα

Οι νεώτερες εκδόσεις αυτού του κειμένου είναι πάντα διαθέσιμες στο

http://www.shop.de/~winni/linux/cdr/

1.8 Περί της Ελληνικής Μετάφρασης

Για σχόλια, παρατηρήσεις, διορθώσεις, ενημερώσεις περί της Ελληνικής μετάφρασης αυτού του HOWTO, στείλτε email στην Βούλα Σανιδά : voulariba@hellug.gr ή στον Ευριπίδη Παπακώστα : evris@hellug.gr και εναλλακτικά : ep@rocketmail.com


Next Previous Contents